Tuga u Sarajevu: Napustila nas je još jedna ugledna profesorica

0
Radiosarajevo.ba
Tuga u Sarajevu: Napustila nas je još jedna ugledna profesorica
Foto: Arhiv / Azra Tahirović

Nakon borbe sa teškom bolesti, u subotu je preminula Azra Tahirović, redovna profesorica na Šumarskom fakultetu.

Azra Tahirović je rođena 01. decembra 1969. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Svoju naučnoistraživačku, univerzitetsku karijeru započela je zaposlenjem na Šumarskom fakultetu 1997. godine nakon diplomiranja na Odsjeku za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, stekavši stručno zvanje diplomiranog inženjera hemije.

Potom upisuje Postdiplomski studij na Odsjeku za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, smjer: Analitička hemija, koji je uspješno završila odbranom magistarskog rada pod naslovom “Specijacija anorganskog arsena sa jednostavnim uređajem za terensko određivanje” stekavši naučni stepen magistra hemijskih nauka.

Kao jedna od rijetkih i odabranih u Bosni i Hercegovini, upisuje doktorat i nakon četiri godine brani doktorsku disertaciju “Development of Chemiluminescence Sensors for the Determination of Hydrogen Peroxide in Rainwater“, na Naturwissenschaftlichen Fakultät, Karl-Franzens-Universität Graz, Austria, gdje stiče naučni stepen doktora hemijskih nauka.

Ukupna univerzitetska karijera i rad Azre Tahirović su usko vezani za Šumarski fakultet gdje je provela svoj radni vijek.

Napisala je pet univerzitetskih udžbenika, 71 rad u časopisima referiranih u međunarodnim i relevantnim bazama podataka. Osim toga je učestvovala u nizu internacionalnih i domaćih istraživačkih projekata te članstvu naučnih tijela i organizacijskih odbora.

Tahirović je danas sahranjena u Sarajevu, a na Šumarskom fakultetu održana je komemoracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije