Tufekčić: Stranke parlamentarne većine saglasne u podršci zakonima Vlade FBiH

Fena
Tufekčić: Stranke parlamentarne većine saglasne u podršci zakonima Vlade FBiH
FOTO: Fena / Jaseno Tufekčić
Nakon razgovora rukovodstava Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta postignuta je saglasnost da parlamentarna većina na federalnom nivou, koju čine SDA, HDZBiH i SBB, da podršku zakonima čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

"Očekivati je da to bude pokazano na vanrednoj sjednici Doma naroda 21. septembra, kao i zasjedanju Predstavničkog doma 26. septembra. Nadam se da će tačke koje su uvrštene u prijedloge dnevnog reda najvećim dijelom biti usvojene, a to će pokazati da Parlament funcionira i da prati rad Vlade Federacije BiH", izjavio je dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić.

Ovaj dom narednog četvrtka, prije vanrednog zasjedanja, nastavit će sjednicu prekinutu 6. jula zbog nedostatka kvoruma, na kojoj je preostalo izjašnjavanje o nacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima.  

Za njihovo izglasavanje u Domu naroda, smatra Tufekčić, postoji saglasnost delegata, koji će, kako predviđa, uputiti navedene nacrte u javnu raspravu od 90 ili 120 dana.

Dodao je da stranke parlamentarne većine poentiraju na usvajanje seta boračkih zakona, koji se nalaze na dnevnom redu vanredne sjednice, kao i ono što će uslijediti - donošenje novog zakona o PIO, rebalans budžeta te izgradnju brzih cesta.

Zakonska rješenja za PIO, najavio je Tufekčić, bit će razmatrana na skorašnjem sastanku s predstavnicima resornog ministarstva, penzionera, kao i parlamentarcima oba doma Federalnog parlamenta. Na taj način, ističe, dobit će se kvalitetan zakon i njegovo usvajanje bez problema.

"U narednim danima uslijedit će finalizacija pripreme novog zakona o PIO kada će se razgovarati o svemu s ciljem da dobijemo što bolji zakon", poručio je Tufekčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije