Trusine, 1993: Ona, Zolja, strijeljala je šestoricu Hrvata

Radiosarajevo.ba
Trusine, 1993: Ona, Zolja, strijeljala je šestoricu Hrvata

U nastavku suđenja za zločin u Trusini kod Konjica, zaštićeni svjedok Odbrane je kazao da je čuo da je Zolja, tadašnja pripadnica jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), strijeljala šest Hrvata nakon njihovog zarobljavanja u aprilu 1993. godine.

Nekadašnji vojnik ABiH iz Trusine, kojem je dodijeljen pseudonim K, naveo je da je za vrijeme napada, koji je izveden 16. aprila 1993, bio u rovu u zaseoku Brdo. Svjedok se prisjetio da je pucnjavu čuo oko osam sati ujutro, te da je trajala oko sat i po. Nakon izlaska iz rova oko 14 sati, kako je rekao, čuo je priče mještana Bošnjaka u vezi s akcijom.

Zajedno sa Hakalovićem, bivšim vojnikom 45. brigade, za zločin u Trusini sudi se i petorici pripadnika odreda “Zulfikar” – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi. Prema optužnici, ubijeno je 18 civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Čuo sam da je neka ženska, Zolja, strijeljala šest Hrvata. Svako je pričao da je ona”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da je čuo da je u selu ubijeno još Hrvata, ali da ne zna ko je to učinio. Kako je ispričao, tokom napada nije vidio optuženog Senada Hakalovića, kojeg poznaje, ali je čuo da je u akciji bio njegov brat Sead, pripadnik “Tigrova” 45. brigade ABiH. Rasema Handanović zvana Zolja je priznala krivicu za učešće u strijeljanju u zaseoku Gaj, te je osuđena na pet i po godina zatvora.

Prema iskazu svjedoka, osim pripadnika jedinice “Zulfikar”, u napadu na Trusinu učestvovali su vojnici iz Vakufa i “Tigrovi”. Zaštićenog svjedoka K je ranije predložilo Tužilaštvo BiH, ali je u međuvremenu odustalo, te je on svjedočio na poziv Odbranâ Hakalovića, Hodžića i Bojadžića.

Suđenje se nastavlja 15. jula, javio je BIRN – Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije