Trovanje djece živom nije posljedica vakcinisanja

Radiosarajevo.ba
Trovanje djece živom nije posljedica vakcinisanja


Resorna entitetska ministarstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za zaštitu zdravlja RS-a, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovili su da djeca u BiH nisu otrovana živom kao rezultat primanja vakcina koje je nabavio UNICEF. Sve vakcine korištene u BiH prošle su kroz nezavisan i detaljan pregled WHO-a radi njihove sigurnosti i efikasnosti, te su proizvedene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, navodi se u zajedničkom saopćenju spomenutih institucija i organizacija.

U njihovom saopćenju ističe se zabrinutost zbog ponovnog pokušaja da se diskredituje proces imunizacije u BiH - ovaj put putem pogrešno informisane grupe koja ponavlja netačne i nedokazane navode u vezi sa sigurnošću vakcina koje je nabavio UNICEF, te zabrinutost u u vezi sa kredibilitetom informacija koje na raspolaganju ima Udruženje roditelja teško oboljele djece.

Ovakve dezinformacije mogu narušiti povjerenje javnosti u imunizaciju djece time što roditeljima i javnosti netačno ukazuju na mogućnost da su pojedina djeca ostala hendikepirana nakon vakcinacije protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Globalni savjetodavni odbor o sigurnosti vakcina (GACVS), ekspertno kliničko i naučno tijelo, koje je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija, redovno provjerava sve novopristigle dokaze, te ima čvrst stav da nema dokaza o toksičnosti za novorođenčad, djecu i odrasle, izložene živi iz tiomersala koji se koristi u vakcinama. Rezultati ovih istraga bi konačno trebali prekinuti nagađanja o sigurnosti vakcina u svim zemljama, uključujući BiH.

Konstantno ponavljanje krivih navoda samo će nanijeti štetu, jer se roditelji suzdržavaju da koriste sigurne vakcine kojim bi trebali zaštititi svoju djecu, navodi se u saopćenju. Dodaje se da imunizacija predstavlja jednu od najefektivnijih i najuspješnijih intervencija u javnom zdravstvu, te da su vakcine spasile čak 20 miliona života širom svijeta u posljednjih nekoliko desetljeća.

Spomenute domaće institucije i međunarodne organizacije apelovale su na sve roditelje da o svim pitanjima u vezi sa zdravljem njihove djece razgovaraju sa porodičnim ljekarima, pedijatrima i kvalificiranim zdravstvenim stručnjacima.

onasa/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije