Troškovi krivičnog postupka: Iz budžeta Radončiću će biti isplaćeno 24.025 KM

Radiosarajevo.ba
Troškovi krivičnog postupka: Iz budžeta Radončiću će biti isplaćeno 24.025 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Sud Bosne i Hercegovine, na zahtjev advokata Asima Crnalića, donio je rješenje o naknadi troškova krivičnog postupka oslobođenom od optužbe Fahrudinu Radončiću, odnosno da mu se iz budžeta BiH ima isplatiti 24.025,95 KM, potvrdio je lider SBB-a Fahrudin Radončić na svom Instagram profilu.

„Nakon ovoga, očekivano je da Radončić, kao i Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, dodatno dobiju i troškove za ležanje u pritvoru i nanesene duševne boli. Međutim, ovo je mala satisfakcija za harangu, atmosferu linča i političko orgijanje kroz koje se prolazilo. Stoga je ovoj zemlji potreban zakon po kojem će finansijske posljedice zbog politički motiviranih optužnica koje padaju na sudovima iz svog džepa plaćati korumpirani i nesavjesni tužioci, a ne građani, odnosno budžet BiH“, objavljeno je.

Iz SBB-a su saopćili da je ovo mala satisfakcija za harangu, atmosferu linča i političko orgijanje kroz koje se godinama nepotrebno prolazilo.

„SBB stoga smatra da je ovoj zemlji potreban zakon po kojem će finansijske posljedice zbog političkih motiviranih optužnica koje padaju na sudovima iz svog džepa plaćati korumpirani i nesavjesni tužioci, a ne građani, odnosno budžet BiH. Ako se ima u vidu da je gospođa Šahman već dobila naknadu od 26.500 KM, gospodin Dautbašić od 30.854 KM , Radončić 24.025,95 KM, a sličan iznos dobit će i gospodin Zijad Hadžijahić, te kada se dodaju buduće posebne pojedinačne odštete zbog boravka u pritvoru i trogodišnjeg suđenja, jasno je da se radi o šteti od više stotina hiljada KM koja je nastala kao posljedica zloupotrebe pravne države i položaja“, navodi se u saopćenju SBB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije