Trojka poručila: Bh. pravosuđe potrebno izvrnuti naglavačke

6
I. S.
Trojka poručila: Bh. pravosuđe potrebno izvrnuti naglavačke
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija u Sarajevu

Stanje bh. pravosuđa i Vlada Kantona Sarajevo bile su teme današnje konferencije u Sarajevu tzv. Trojke, tačnije, Nermina Nikšića iz SDP-a, Elmedina Konakovića iz Naroda i pravde te Edina Forte iz Naše stranke.

Nakon što su u javnost dospjeli snimci tajno snimljenih razgovora između generalnog direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, OSA BiH je pokrenula proceduru vještačenja ovih videa.

"Kada pomislite da ne možemo pati dalje, pokaže se da ima gore", rekao je Nikšić na početku konferencije.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Napomenuo je da Međunarodna zajednica svake godine pravi novu agendu.

"Postoji li država da se desi da tužilaštvo nema uvid u diplomu nekog pozicionera na osnovu koje je i došao na tu funkciju? Dođete i u situaciju da čujete da taj funkcioner glavnu državnu tužiteljicu ucjenjuje, cijeni i prijeti... podatke je stekao, naravno, putem službe, što je zloupotreba", naveo je Nikšić.

Zatim je napomenuo:

"Zabrinjava me, ovo je klasična ucjena, otvara se pitanje ko je koga snimao - ovdje je to manje važno i bitnije je šta je snimljeno i da vidimo kako vlast funkcioniše i kako se bori protiv političkih neistomišljenika. Kada su spremni ovo uraditi Tadić, možete misliti šta mogu očekivati građani, opozicija...".

Poručio je da se nada da će jednom te agencije biti u službi građana.

"Zakazao sam sjednicu Komisije za nadzor nad radom OSA-e za sljedeću srijedu jer se treba očitovati o ovome", rekao je Nikšić.

Forto je rekao kako video "ne pokazuje konkretno slučajeve, već dokazuje što znamo - da je pravosuđe duboko korumpiran sistem".

"Na onom videu nema nevinih, postoje ozbiljne indicije kršenja zakona svih koji sjede na onom sastanku i očekujem prijave, u najmanju ruku", rekao je Forto.

Pojasnio je i kako će se uskoro vidjeti izvještaj Istražne komisije o stanju u bh. pravosuđu, koja je počela sa radom prije 14 mjeseci.

"Kroz svjedočanstva na Komisiji, desetine službenika, eksperata i uz podršku Međunarodne komisije kroz 32 sjednice.. Ako postoji jedan segment društva koji je potrebno izvrnuti naglavačke - to je naše pravosuđe", poručio je Forto.

Konaković je rekao da je ovo možda najvažniji do sada snimak.

"Snimci su potvrdili da ono što se nama kao opoziciji nije moglo vjerovati. Pa kad govorimo da neko uhodi naše saradnike, snima, ne vjeruje nam se. A kada potvrdi to neko iz pravosuđa, trebamo se pitati da li treba da se trpi jedan takav koncept. Dobili ste danas privatizirane institucije, pravosuđe...", rekao je Konaković.

Napomenuo je da snimak ima strašnih snimaka.

"U jednom trenutku kaže da je glavna kantonalna tužiteljica podigla ili otvorila istragu i reketirala privrednike.. i niko nije reagovao", naveo je Konaković.

Zatim je poručio:

"Mi smo tu da pošaljemo poruku barem da neće proći neopaženo ovo i bez reakcija jer smo svjesni važnosti te vrste reformi i ukidanja statusa nedodirljivih političara", naveo je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije