Trojica optuženih za ratne zločine u Trusini

Radiosarajevo.ba
Trojica optuženih za ratne zločine u Trusini
Sudnica Državnog suda (Foto: Sud BiH)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zarobljenika, počinjene, u Trusini kod Konjica, 1993. godine.

Ubijeno 18 civila, ranjeno dvoje djece


Optužnica je podignute protiv Mensura Memića Mente (1966), Dževada Salčina Struje (1956) i Senada Hakalovića (1966.), od kojih su svi već u pritvoru.

Terete da su za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH „Zulfikar“ (optuženi Memić i Salčin) i 45. brdske brigade Armije RBiH „Neretvica“ (optuženi Hakalović), prilikom dobro isplaniranog i pripremljenog napada na civilno stanovništvo sela Trusina, hrvatske nacionalnosti, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali, te četiri osobe ranjene, među kojima i dvoje djece, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Prema navodim optužnice, optuženi su 16. aprila 1993. godine, na području sela Trusina, učestvovali u zarobljavanju i strijeljanju civila iz sela Trusina i zarobljenih pripadnika HVO koji su se prethodno predali, te učestvovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina.

Na optužnicu čekaju još četiri osobe


Memić se tako tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Hakalović se, s druge strane, tereti samo za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Salčin je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva (nečovječno postupanje, primjenjivanje mjera zastrašivanja i terora, pljačkanje imovine stanovništva), kao i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (nečovječno postupanje).

Uporedo sa optužnicom, tužilaštvo je uputilo i prijedlog za produženje pritvora prema navedenim osumnjičenima, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Zbog zločina u Trusinoj, u proteklom vremenu uhapšeno su još četiri osobe od kojih su svi u pritvoru. Pored trojice već optuženih, uhapšeni su Jusuf Hadžalija Homeini, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, te Zulfikar Ališpago Zuka, komandant jedinice „Zulfikar“.

Prema napisima nekih medija, u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšeni su i Edin Džeko i Rasema Handanović zvana Zolja, no o ovim osobama još uvijek nema zvaničnih podataka kako od strane BiH tako i od strane SAD-a.

Vezano:
Zatvoreno ročište u suđenju za zločine u Trusini
Uhapšen Zulfikar Ališpago, osumnjičen za zločine u Trusinoj
Uhapšena šesta osoba za zločine u Trusini
ravosudni organi BiH nemaju zvaničnu obavijest o hapšenju bh. državljana u SAD-u

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije