Tri ubodne rane i sedam osumnjičenih za ubistvo fratra

Radiosarajevo.ba
Tri ubodne rane i sedam osumnjičenih za ubistvo fratra

U okviru istrage o ubistvu katoličkog svećenika Mile Ivančića, policija je od jutros počela privoditi osobe koje bi se mogle dovesti u vezi sa ubistvom koje se u petak desilo u Bihaću

Do sada je na saslušanje privedeno sedam lica, potvrdio je novinarima ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Šefik Smlatić. On je izjavio kako je u više objekata izvršen pretres koji još uvijek traje, prenosi Avaz. 

Ubistvo iz koristoljublja

"U pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova stigli su i forenzičari iz Sarajeva, te predstavnici drugih agencija za istrage s kojima bihaćka policija u ovakvim slučajevima uvijek sarađuje", kazao je vršilac dužnosti policijskog komesara Marijan Šimić i dodao kako je "Obdukcioni nalaz potvrdio da je u sveštenikovom ubistvu učestvovalo najvjerovatnije više počinilaca".

Župnik Župe Zavalje u opštini Bihać don Mile Ivančić ubijen je u petak uveče, 8. februara, najmanje dvanaest sati prije nego je tijelo pronađeno.

"Ovdje ne žive nikakvi nacionalisti", kazao je Smlatić i dodao da ubistvo nije počinjeno iz tih razloga, već se radi o koristoljublju, što će se i dokazati. Prema njegovim riječima, policija nije bila upoznata sa nekakvim ranijim pljačkanjem, niti otimanjem novca od župnika Ivančića.

Tri ubodne rane

Obdukcija svećenikovog tijela pokazala je da je svećenik ubijen oštrim predmetom.

"U predjelu vrata nanesena su mu tri uboda oštrim predmetom, vjerovatno nožem, i uslijed tih povreda je iskrvario i nastupila je smrt, kazao je  za Oslobođenje Đevad Durmišević, načelnik Odjela patologije u Bihaću.

Tačna je i ranije objavljena informacija da je svećenik više puta udaren i kamenom u glavu, a ubice su nesretnoga fratra udarale kamenom nakon što su ga zbole. Kamen je pronađen na licu mjesta, ali nož, predmet izvršenja ubistva, još nije, prenosi Oslobođenje.

Osuda međureligijskog vijeća 

Međureligijsko vijeće BiH najoštrije osuđuje ubistvo katoličkog sveštenika fra Mile Ivančića, koje se desilo u bihaćkom naselju Zavalje.

Međureligijsko vijeće BiH poziva predstavnike vjerskih zajednica i crkava u Bihaću, kao i nadležne institucije da izraze solidarnost sa katoličkom zajednicom u ovom gradu i da joj pruže svu potrebnu pomoć.

"Očekujemo od istražnih organa da prioritetno uhapse počinioce ovog gnusnog djela kako bi im se izrekla adekvatna kazna. Uspostavljanje pravde je od presudnog značaja za promovisanje mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja u BiH”, navodi se u saopštenju iz Međureligijskog vijeća BiH".

Međureligijsko vijeće BiH  više puta je naglašavalo da se mora pooštriti kaznena politika kada je riječ  o  napadu na vjerske objekte i  službenike.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije