Tri su moguća scenarija: Kako će završiti 'noćna mora' zvana peti delegat iz RS-a?

1
Radiosarajevo.ba
Tri su moguća scenarija: Kako će završiti 'noćna mora' zvana peti delegat iz RS-a?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda

Odluka o tome ko će biti peti delegat iz entiteta RS u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) u još jednom je žalbenom krugu.

SNSD je podnio drugu žalbu, nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) ponovo odlučila da preostali delegat bude izabran žrijebanjem. Do odluke Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, ponovo su u igri kandidati SNSD-a i PDP-a.

Snježana Novaković Bursać ili Nenad Vuković. Da li će se ova imena naći u kuglicama za žrijebanje, kako je odlučila Centralna izborna komisija, ili će Sud presuditi drugačije?

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Ko će biti peti delegat iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH?

Ko će biti peti delegat iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH?

Po prijemu žalbe Apelaciono vijeće ponovo ima rok od 72 sata u okviru kojih bi trebalo da bude dovršena slagalica konstituisanja Doma naroda. SNSD je ostao pri stavu da je Centralna izborna komisija donijela političku odluku u korist, kako kažu, izbornih gubitnika. 

"Ovaj put smo zatražili od Suda da odlučuje u takozvanom sporu pune jurisdikcije, to jest da preinači odluku Centralne izborne komisije", kazao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Prethodno je Apelaciono vijeće Suda odluku vratilo CIK-u na ponovno odlučivanje, a ovi su ostali pri stavu da priznaju sporni glasački listić kojim su izjednačene liste kandidata SNSD-a i PDP-a. U stranci koju vodi Branislav Borenović ne gube nadu, smatrajući odluku CIK-a jedinom ispravnom i zakonitom.

"Očekujem da Sud prihvati ono što je CIK uradila sa tim, da kažem, formalnim popravkama odluke CIK-a u kojoj je sadržaj potpuno jasan, identičan - da je taj dvanaesti glasački listić zaista važeći i validan jer je bila očigledna i jasna namjera glasača, u ovom slučaju narodnog poslanika, da podrži listu PDP-a", kaže predsjednik PDP-a.

Prema informacijama koje smo dobili u Centralnoj izbornoj komisiji, ponovo su u igri tri scenarija. Sud može potvrditi odluku CIK-a, vratiti na ponovno odlučivanje ili konačno presuditi u korist podnosioca žalbe. Uzastopna oduševljenja, pa razočarenja političkih protivnika odlukama CIK-a ili suda zbunjuju javnost. Kontrola prohodnosti odluka Predstavničkog doma u Domu naroda, najkraće je obrazloženje ove političke drame.

CIK će vjerovatno prihvatiti nevažeći listić: Dodik gubi četvrtog delegata i kontrolu u Domu naroda?

CIK će vjerovatno prihvatiti nevažeći listić: Dodik gubi četvrtog delegata i kontrolu u Domu naroda?

"Naravno da se nikome ne gubi ta kontrola jer je besmisleno imati većinu u Predstavničkom domu, imati Vijeće ministara, a nemati apsolutnu kontrolu, odnosno podršku za provođenje svih odluka. U tom grmu leži zec. Ovdje, naravno, ima i malo igre stranaca, međunarodne zajednice i oni bi da se njihove političke odluke poštuju i oni bi da se negdje udjenu", smatra novinar Željko Raljić.

Iz Suda Bosne i Hercegovine tokom dana su za BHRT da drugu žalbu SNSD-a i izjašnjenje CIK-a još nisu dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije