Tri miliona KM za plaće (ne)radnika u Parlamentu

Radiosarajevo.ba
Tri miliona KM za plaće (ne)radnika u Parlamentu

Statistički podaci govore da je vlast koju je Federacija Bosne i Hercegovine imala u prvih šest mjeseci 2012. bila najbolja do sada. U prvom kvartalu rezultati su joj po prvi put bili bolji od Republike Srpske. I ne samo to, nego je, s početkom 2012. konačno zaustavljen i trend pada broja zaposlenih i povećanja broja nezaposlenih i pojavile su se naznake određenih poboljšanja, uključujući i povećanje visine neto i bruto plata.

No, onda je došla rekonstrukcija vlasti.

Za pola godine aktuelna Vlada FBiH je realizovala 40 posto godišnjeg programa rada

Prema analizi koju su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI), aktuelna Vlada je realizovala čak 432 mjere više u odnosu na Vladu iz 2004. i 417 mjera više u odnosu na Vladu iz 2008. Također, za razliku od prethodne godine kada smo po isteku juna mjeseca imali situaciju da čak devet ministarstva nisu realizovali godišnji plan niti u omjeru od 20 posto, u 2012. zaključno s 30. junom, nemamo niti jedno takvo ministarstvo.

Nerealna predviđanja
Pored 35 planiranih zakona, Federalna vlada je u prvom polugodištu tekuće godine utvrdila i 15 izvan plana, čime dolazimo do sume od 50 ukupno utvrđenih zakona za šest mjeseci. Vlada RS, u istom periodu, utvrdila je 42 zakona, od čega 29 planiranih

Ipak, od 50 zakona utvrđenih na Vladi u datom periodu, 29 je otišlo u parlamentarnu proceduru u formi prijedloga. Do isteka juna mjeseca, usvojena su samo četiri što jasno ukazuje na 'usko grlo' u procesu usvajanja zakona. Dodatno je poražavajuće što nijedan od usvojenih zakona nije temeljni, nego su svi do jednog tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata.

U drugom kvartalu 2012, Federalni parlament se vratio na poziciju najneefikasnijeg, zabilježivši drastičan pad po skoro svim parametrima. Od 18 usvojenih zakona, svega dva su bila i planirana Programom rada. Što nas ponovo vraća na staru priču o krajnjoj neozbiljnosti pri kreiranju programa rada. Naime, koji je smisao postojanja usvojenog Programa rada, sa 97 zakona planiranih za realizaciju, kad ih usvojite samo dva, a čak osam puta više neplaniranih? I kakvi su to stručnjaci za planiranje koji previde toliku količinu zakona?


Očekuje se pogoršanje
CCI dodaje da je najveća odgovornost za loše rezultate Parlamenta na delegatima Doma naroda, gdje više od polovine zakona čeka izjašnjenje. Naglašava se i da stranački pregovori ponovo preuzimaju primat u odnosu na ključna životna pitanja: tri tematske sjednice sa aktueliziranjem pitanja zapošljavanja, stanja u zdravstvu i pitanja mladih 'čekaju' rekonstrukciju vlasti

Istovremeno je bh. poreske obveznike njihov (ne)rad skupo koštao. Dom naroda je u pola godine zasjedao samo 37 sati, odnosno, tek nešto više od šest sati mjesečno u prosjeku: dvije sjednice su prekinute, jedna, vjerovali ili ne, zbog nedostatka koncentracije. Pritom je za njih 45, od 58 ukupno, za naknade, dnevnice, paušale, smještaj – i šta sve ne – isplaćeno skoro milion KM.

Istovremeno je Federacija BiH, za plaće poslanika Predstavničkog doma, u prvih pola godine isplatila dodatnih 2,2 miliona KM.

CCI očekuje da će nastavak godine donijeti pogoršanje svih rezultata, a kao preporuku političkom establišmentu naveli su: „Uspostaviti vlast, poštujući zakone, propisane procedure i demokratsku praksu zemalja EU. Što prije prekinuti bavljenje političara samim sobom i okrenuti se radu u interesu zajednice i donošenju zakona koji će omogućiti stabilizaciju prilika u zemlji, zaustavljanje daljnjeg ekonomskog propadanja, povećanje zaposlenosti i ispunjavanje preduslova za približavanje EU..“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije