‘Treptači’ na vozilima bez pratnje – nisu zakoniti!

Radiosarajevo.ba
‘Treptači’ na vozilima bez pratnje – nisu zakoniti!

Vozači desetina državnih, entitetskih, ali i kantonalnih funkcionera, te lidera nekih nevladinih organizacija u BiH prilikom vožnje na službenim vozilima i dalje koriste "treptače", iako nemaju, po zakonu, obaveznu pratnju policije ili Vojne policije.

Naime, ova apsurdna situacija i dalje prolazi nekažnjeno kod pripadnika policijskih agencija u BiH, koji su očigledno imuni gledajući vozila funkcionera sa zatamnjenim staklima, koja pritom imaju upaljene "treptače", a sve kako bi ih neko propustio u saobraćaju. Ti vozači i oni koje voze, očigledno ne znaju ili neće da znaju da su bez pratnje policije ili Vojne policije potpuno jednaki učesnici u saobraćaju kao i svi drugi.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kazali su za Nezavisne da se "treptači", po zakonu, na vozilima mogu koristiti samo onda kada je osobi koja se prevozi u tom vozilu dodijeljena pratnja policije ili Vojne policije: "Ukoliko to vozilo nema policijsku pratnju sa upaljenom rotacijom, nezakonito koristi 'treptače'. U ovom slučaju red treba da uvede policija na terenu i da sankcioniše one koji ove odredbe krše", kazali su oni.

A da se "treptači"/"blinkeri" plave i crveno plave boje, koji se ugrađuju na vjetrobrane sa unutrašnje strane automobila mogu naći i u slobodnoj prodaji pokazuju i oglasi na bh. internet stranicama, gdje mogu biti kupljeni za od 20 do 120 KM.

Prema njihovim riječima, kazne za nepoštovanje ovih odredaba kreću se od 100 do 8.000 KM.

"Vozač tog vozila je, i kad koristi 'treptače', potpuno ravnopravan sa drugim učesnicima u saobraćaju. To znači da, ako se nešto nepredviđeno desi, ne postoji niti jedna olakšica za tu osobu po pitanju odgovornosti u nezgodi zato što je koristio 'blinkere'", kazali su u Ministarstvu.

Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da je "treptače" moguće vidjeti na vozilima direkcija, agencija, nevladinih organizacija, a posebno ministara i drugih funkcionera koji nisu ličnosti kojima je dodijeljena pratnja. Ipak, kazao je da se po ovom pitanju u većini slučajeva ide linijom manjeg otpora, da se izbjegne zamjeranje funkcionerima ili nekim značajnim ličnostima.

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, kazao je da je u BiH postalo pravilo da funkcioneri na svim nivoima vlasti sebi mimo zakona ugrađuju "treptače" na vozila, a nemaju policijsku pratnju: "To je nelegalno i to treba sankcionisati. Česta upotreba takvih svjetala kod ostalih učesnika u saobraćaju izaziva jedan animozitet.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije