Treća žrtva požara u RS-u

Radiosarajevo.ba
Treća žrtva požara u RS-u


Obrad Čereković iz naselja Gornji Vijačani kod Prnjavora treća je žrtva požara koji su učestali u Republici Srpskoj. Beživotno tijelo ovog 77-godišnjeg starca pronašli su jučer mještani na njivi na kojoj je palio korov, javila je novinska agencija Fena.

Nakon uviđaja je utvrđeno da je smrt nastupila gušenjem od dima.

Prije šest dana u prijedorskom naselju Malo Palančište smrtno je stradao prilikom paljenja korova Slobodan Vukadinović (76), a nekoliko dana ranije i jedna žena u Zvorniku.

Kritično u Komušini

Požari su i danas evidentirani u nekoliko općina RS-a, a najkritičija situacija je u teslićkom mjestu Komušina, gdje gori borova šuma, ali je gašenje otežano jer se radi o miniranom području. Iz teslićke vatrogasne jednice su upozorili i da postoji opasnost da požar ugrozi i kuće.

Takožer, požar izazvan jučer u naselju Kozarica u Srebrenici nije ugašen i vatrena stihija se širi šumovitim predjelima prema izvorištu banje Crni Guber. Pripadnici lokalne Teritorijalne vatrogasne jedinice proveli su cijelu noć na lokalizovanju požara.

„Deset vatrogasaca bilo je angažovano na gašenju požara i uspjeli smo sprječiti da vatra ne zahvati kuće u naselju Kozarica. Teren je dosta nepristupačan, a otežavajuća okolnost je što na ovom području ima veliki broj zaostalih mina. Tokom gašenja čuli smo nekoliko eksplozija od mina i pojedinačne municije. Evidentno je da nam je neophodna pomoć u ljudstvu i opremi“ ,izjavio je Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica.

Gusti dim iznad Srebrenice

Prema riječima vatrogasca Alema Kekića, požar je izazvan paljenjem korova iznad samog naselja, a vatra se, nošena jačim vjetrom brzo širila borovom šumom. I pored pravovremene akcije, koja traje od jučer u 15.00 sati, vatrogasci nisu bili u stanju da u potpunosti ugase požar. Iznad Srebrenice se diže gusti dim, što govori da je zahvaćen veći dio šumskog područja na Crnom Guberu.

Vatrena stihija proteže se, prema riječima Suljanovića, u pojasu od nekih pet kilometara i biće veoma teško ugasiti požar.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije