Trebinjci se borili s vodenom stihijom

Radiosarajevo.ba
Trebinjci se borili s vodenom stihijom


Olujno nevrijeme, praćeno udarima gromova i jakim vjetrom, prouzrokovalo je pravu dramu u Trebinju, koju su u noći između subote i nedjelje najviše preživljavali stanovnici naselja Banjevci i Rupe, gdje je ugroženo više stambenih objekata, pišu Nezavisne.com.

Oni su se cijele noći borili s vodenom stihijom i naplavinama nastalim usljed velikih kišnih padavina, koje su prouzrokovale eroziju zemljišta i izlivanje Trebišnjice iz njenog korita.

"U Banjevcima se desilo ono čega smo se pribojavali svih ovih godina, kada je u požarima oko Trebinja uništeno gotovo sve rastinje, pa su velike količine vode nadirale cijele noći iz pravca sela Jasen i magistralnog pravca prema Bileći, tako da su sve ove kuće, koje smo ljetos spasavali od vatre, ovog puta  ugrozili voda i nanosi pijeska i mulja", rekao je Mirko Ćurić, načelnik Štaba Civilne zaštite grada Trebinja.

Voda je nanijela štetu prvenstveno pristupnim putevima naselju i kroz samo naselje, ali i putu prema gradskom groblju "Banjevci", gdje je asfalt poprilično oštećen, jer je pojedine dijelove vodena bujica jednostavno izlomila i odnijela, a do groblja se može doći samo automobilima s uzdignutijim patosom i pješice.

Drama je, kažu mještani, počela da se odvija još oko ponoći, kada su mještani, osim kiše i olujnog vjetra, napolju začuli nevjerovatno potmule zvuke iz daljine, koji su se, kako kažu, do tri sata pretvorili u pravu vodenu kataklizmu koja nosi sve pred sobom.

"Da nismo cijelu noć bili napolju s lopatama, krampama i svim raspoloživim sredstvima kojima smo kopali kanale da vodu odvratimo na drugu stranu, nastao bi haos, jer su se dva potoka koja su se slijevala iz pravca magistralnog puta negdje oko tri sata izjutra slili u jednu strahovito jaku bujicu, kojoj je i moja kuća bila na udaru", ispričao nam je mještanin Miroslav Milićević.

On kaže da su i ostale komšije iz Banjevaca pritekle u pomoć najugroženijima, te da su svi zajedno uspjeli iz mulja spasiti dva automobila koja su bila poprilično zatrpana, ali da su najviše posla odradile ekipe Civilne zaštite, koje su došle odmah po pozivu, i radnici preduzeća "Porobić".

Ove ekipe su u nedjelju raščišćavale naplavine, a rovokopačem pored puta za groblje otkopavaju kanal za odvod vode, koja neprestano nadolazi jer kiša ne prestaje da pada.

Voda i mulj koji su ušli u nekoliko kuća već su u nedjelju prijepodne bili očišćeni i ispumpani, osim podruma i garaža, ali je prilaz kućama otežan.

U opštinskoj Civilnoj zaštiti kažu da su u naseljima Pridvorci, Rastoci i Rupe uz korito rijeke Trebišnjice zasad ugrožene podrumske prostorije, ali i u neki prizemni dijelovi kuća, u koje se već ulila voda.

Ekipe Civilne zaštite su na potezu prema naselju Rupe, gdje se nalazi i kuća direktora SIPA Gorana Zupca, već istovarili desetine kubika pijeska kako bi se zaustavilo dalje izlivanje rijeke, jer je već ugrožena i putna komunikacija prema dijelu naselja s oko 50 stambenih objekata, koji nemaju alternativni putni pravac.

Na terenu oko Trebinja je oko 50 pripadnika vatrogasnih jedinica, pripadnika opštinske Civilne zaštite i Civilne zaštite HET-a, koji se smjenjuju, ali će, prema potrebi, biti angažovano još i više.

Nestalo struje

Nevrijeme u Trebinju uslovilo je za vikend kvar na elektromreži, pa struje nije bilo u regiji Zupci, od sela Grab do crnogorske granice, kao i u regiji Trebinjskih brda. Udari vjetra, koji su u nedjelju ujutro bili jačine 80 kilometara na čas, pomjerali su crijep uglavnom na pomoćnim objektima, a grmljavina je uzrokovala i kvarove na kućanskim aparatima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije