Treba osigurati domaću hranu za stanovništvo

Radiosarajevo.ba
Treba osigurati domaću hranu za stanovništvo

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović boravi danas i sutra u Gradačcu, u povodu 38. međunarodnoga sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, na kojemu je ove godine,  prvi put, organiziran i Info-štand Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Ivanković Lijanović danas je sudjelovao na svečanosti otvorenja te najstarije specijalizirane sajamske manifestacije u BiH i tom se prilikom obratio okupljenim gostima, uzvanicima, izlagačima i posjetiteljima. 

Naglasio je da proizvodnja hrane nije samo jedna od djelatnosti kojom se bavimo, nego je poljoprivreda i proizvodnja hrane ključ opstanka bh. stanovništva. 

„Zbog pogrešne politike u posljednjih 15 godina, bez zaštite i s nedovoljno poticaja, proizvodnja hrane je kod nas došla na rub propasti. Trenutačno, pet puta više uvozimo hrane nego izvozimo, i svake godine iz naše zemlje za hranu ode oko dvije milijarde KM. Stoga, hvala svima koji proizvode hranu", kazao je Ivanković Lijanović. 

Dodao je da će svi oni imati njegovu nesebičnu potporu - a zahvaljujući najboljem premijeru FBiH od njezina osnutka - imat će potporu i Federalne vlade. 

"Zajedničkom borbom pobijedit ćemo sve one koji nam budu stajali na putu da osiguramo dovoljno hrane za domaće stanovništvo“, naglasio je Ivanković Lijanović. 

Nakon obilaska sajamskih prostora, dopremijer FBiH i ministar Ivanković Lijanović, sa suradnicima, zadržao se na Info-štandu Ministarstva, gdje je razgovarao s poljoprivrednicima, izlagačima, gostima i posjetiteljima te odgovarao na sva aktuelna pitanja. 

Ivanković Lijanović ponovio je da je ovo ministarstvo opredijeljeno za suradnju i partnerstvo sa svim poljoprivrednicima, udruženjima, zadrugama, znanstvenim i stručnim institucijama, donositeljima odluka, i, naravno, svom javnosti, što i jeste ključ rješenja svih otvorenih pitanja i siguran put uspjeha i  razvoja domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane. 

Što se tiče poticaja, naglasio je da Ministarstvo užurbanom dinamikom obrađuje sve zahtjeve pristigle iz resornih županijskih ministarstava, obećavši da će Ministarstvo raditi, po potrebi, i u dvije smjene da bi se do konca godine u cijelosti realizirao Program poticaja. 

Ivanković Lijanović posjetio je i poljoprivredne proizvođače u Srebreniku – firmu „Fana“ za preradu voća i povrća, te voćni rasadnik "Srebrenik". 

Ustvrdio  je da u poljoprivredi jednaku pažnju treba posvetiti primarnoj proizvodnji, ali i prerađivačkoj, kao i izvozu, te značajnije ulagati u istraživanja. 

Inače, dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović boravak u Gradačcu iskoristit će i za niz sastanak i razgovora, a za sutra je predviđeno da uruči priznanja za kvalitetu ocijenjenih proizvoda na Sajmu šljive u Gradačcu, saopćeno je iz resornog ministarstva.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije