Traži se pomoć, za Dodika stanje 'skoro normalno'

Radiosarajevo.ba
Traži se pomoć, za Dodika stanje 'skoro normalno'


Iako je u 18 općina u Republici Srpskoj (RS) proglašeno vanredno stanje i neprohodni su brojni putevi predsjednik tog entiteta Milorad Dodik jučer je iznio tvrdnju da je stanje sada "gotovo normalno, uz nekoliko problema u istočnom dijelu“.


On je kazao da se građani moraju da organizuju kako bi pomogli javnim službama da se osigura nesmetana komunikacija u svim općinama RS, koje su pogođene nevremenom.

U RS danas nove sniježne padavine što stvara dodatne probleme, posebno u općinama na području sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine. Prema Kalinoviku su i dalje neprohodne putne komunikacije, a direktor Uprave Civilne zaštite Milimir Doder najavljuje da će prioritetno raditi kako bi pomogli stanovništvu u udaljenim selima i općinama do kojih nije moguće prići.

Apel Vladi RS-a da se hitno pomogne u čišćenju snijega uputio je jutros načelnik općine Istočni Mostar Radovan Palavestra jer je mjesto Zijemlje pod snijegom visine i do tri metra. Mještani već 72 sata nemaju struju, niti fiksnu i mobilnu mrežu, a Palavestra smatra da nemaju ni vode. 

Iz općine Trnovo je i dalje neprohodna komunikacija prema opstalim lokalnim zajednicama Istočnog Sarajeva i Foče. Jučer je pročišćen dio magistralnog puta Istočno Sarajevo-Trnovo, u mjestu Krupačke stijene, ali su ogromne lavine ponovo onemogućile prolazak. 

Premijer RS-a Aleksandar Džombić razgovarat će danas s direktorom JP "Putevi RS" Nedeljkom Kneževićem i predstavnicima firmi koje rade na održavanju puteva u tom bh. entitetu; najugroženije općine posjetit će i ministri u Vladi RS-a, javila je novinska agencija Fena.

Podsjećamo da Vlada RS u entitetu još nije proglasila vanredno stanje, iako 18 opština Republike Srpske jeste.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije