Transparency International: Uvesti antikorupcione mehanizme u Zakon o javnim nabavkama

Radiosarajevo.ba
Transparency International: Uvesti antikorupcione mehanizme u Zakon o javnim nabavkama

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) dostavio je Parlamentarnoj skupštini BiH konačni prijedlog amandmana na prijedlog novog zakona o javnim nabavkama BiH. 

U TI BiH smatraju da Prijedlog novog zakona o javnim nabavkama ne osigurava mehanizme za uspješnu prevenciju korupcije i sankcioniranje neodgovornih učesnika javnih nabavki, kao ni transparentnost, efikasnost i racionalno trošenje javnih sredstava.

Rješenja koja je ponudio TI BiH odnose se na uvođenje dodatnih odredbi sa naglaskom na sprječavanje korupcije i sukoba interesa osoba zaduženih za provođenje javnih nabavki. 

Predloženo je sačinjavanje plana borbe protiv korupcije u javnim nabavkama, obaveza osoba u ugovornim organima da prijave uočene nepravilnosti, zaštita osoba koja prijavljuju korupciju u javnim nabavkama i detaljno su definirane nedozvoljene situacije sukoba interesa, kao i postupanje organa u slučaju istih. 

TI BiH je ukazao i na obavezu objavljivanja plana nabavki za sve ugovorne organe, s ciljem sprječavanja "ad hoc“ pristupa u provođenju nabavki i unapređenja transparentnosti postupaka, kao i na neophodnost objavljivanja daleko više informacija na Portalu javnih nabavki.

"Predloženo je i ukidanje filijala Ureda za razmatranje žalbi u Banjoj Luci i Mostaru, koje su predviđene posljednjim izmjenama Zakona, imajući u vidu da još uvijek nije omogućeno njihovo funkcionisanje, čime je onemogućena pravna zaštita ponuđača u posljednja četiri mjeseca jer je spriječeno rješavanje žalbi koje dolaze sa prostora čiju nadležnost bi trebalo da pokrivaju ispostave Banja Luka i Mostar. Zadržavanjem URŽ na dosadašnjoj lokaciji i povećanjem broja zaposlenih, mogla bi se znatno uspješnije obezbijediti jednobrazna praksa u postupanju, efikasnije provođenje žalbenih postupaka i godišnja ušteda od preko milion KM" smatraju u TIBiH.

Također, predloženo je proporcionalno smanjenje administrativnih taksi za podnosioce žalbi, imajući u vidu da enormno povećanje taksi iz posljednjih izmjena Zakona destimulira pokušaje ostvarivanja pravne zaštite, a time i borbu protiv korupcije u javnim nabavkama BiH. 

U prijedlogu amandmana posebno je istaknuta potreba za povećanjem sankcija za kršenje zakona, i to ne samo za ugovorne organe, jer to u konačnici plaćaju poreski obveznici, već i za odgovorne osobe u ugovornim organima, kao i za ponuđače i njihove odgovorne osobe. 

Sadašnji prijedlog ZJN BiH predviđa novčane kazne za odgovorno lice u ugovornom organu koje su niže nego u aktuelnom ZJN, što sigurno nije u funkciji podizanja nivoa odgovornosti, a na čemu insistiraju i Direktive EU o javnim nabavkama koje ukazuju na potrebu primjene "razmjernijih, efikasnijih i zastrašujućih kazni“ za sve nepoštivaoce odredbi zakona. 

Kazna u postojećem zakonu do 4.000,00 KM za odgovorno lice je smanjena na iznos od 300,00 do 3000,00 KM, što predstavlja korak nazad u smislu unapređenja odgovornosti. 

U skladu s rješenjima susjedniih zemalja predložene su sankcije do 25.000 KM za odgovorna lica u ugovornim organima, do 20.000 KM za ponuđače i do 15.000 KM za ugovorne organe. Značajnije pooštravanje kaznenih mjera dovelo bi do povećanja odgovornosti svih učesnika u javnim nabavkama, jačajući zaštitu javnog interesa kada je u pitanju racionalno trošenje budžetskih sredstava.

Upozoreno je i na neophodnost smanjenja procenta direktnih sporazuma, jer je dosadašnja praksa pokazala da je i do 35 posto sredstava za nabavke trošeno primjenom ovog netransparentnog postupka. 

Zbog toga je jedan od predloženih amandmana ograničavanje ukupne vrijednosti nabavki putem direktnog sporazuma na 10 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije