Transparency International BiH pozvao građane da prijave izborne nepravilnosti

1
Fena
Transparency International BiH pozvao građane da prijave izborne nepravilnosti
Foto: Anadolija / Ilustracija

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) počeo je monitoring predizbornog procesa koji će u naredna tri mjeseca provoditi putem terenskih posmatrača u više od 80 lokalnih zajednica.

U fokusu praćenja bit će ponašanje stranaka i kandidata, zloupotreba javnih resursa za stranačku promociju, procjena troškova izborne kampanje kao i ponašanje javnih institucija i preduzeća u predizbornom procesu. Također, pratit će se i sva kršenja pravila ponašanja u predizbornom periodu kao i prijetnje biračima i svi oblici pritisaka na birače.

Sve uočene nepravilnosti bit će prijavljivljene nadležnim institucijama, a na osnovu prvih izvještaja s terena Centralnoj izbornoj komisiji su već upućene i prve prijave o potencijalnim neregularnostima koje se tiču biračkih spiskova kao i preuranjene kampanje stranaka i kandidata.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

TI BiH objavio porazne podatke o zaštiti prijavilaca korupcije u BiH

TI BiH objavio porazne podatke o zaštiti prijavilaca korupcije u BiH

Pored terenskog posmatranja, ove godine posebna pažnja će se posvetiti praćenju digitalnog i online prostora, a kako bi se utvrdila kršenja pravila ponašanja u predizbornom periodu, izračunali troškovi online oglašavanja i evidentirali svi primjeri preuranjenog ili neprimjerenog plaćenog oglašavanja.

Ti BiH je tokom praćenja predizbornog procesa 2020. godine evidentirao preko 2.400 primjera zloupotrebe javnih resursa za izbornu kampanju, a tokom praćenja samo dva oblika oglašavanja utvrđeno je da su stranke prikrile najmanje 1,6 miliona KM troškova izborne kampanje.

U tom periodu upućeno je više od 120 prijava institucijama, a po brojnim prijavama CIK je izricao kazne političkim subjektima iz svoje nadležnosti.

Zbog toga su pozvali i građane da prijave sve slučajeve nepravilnosti, što uključuje i kupovinu glasova i nuđenja javnih usluga u zamjenu za glas, manipulaciju biračkim spiskovima i izbornog inženjering, prijetnje biračima, zloupotrebe javnih sredstava za stranačku promociju, plaćeno oglašavanje prije početka izborne kampanje i sve druge izborne nepravilnosti.

TI BIH je radi lakšeg prijavljivanja razvio i besplatnu aplikaciju "Reflektor: Izbori 22" pomoću koje građani mogu brzo, jednostavno i anonimno prijaviti sve nepravilnosti i zloupotrebe u toku izbornog procesa.

Apelirali su na sve učesnike u izbornom procesu da se pridržavaju pravila i zakona koji definiraju ponašanje političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do samog održavanja izbora, kako bi omogućili da se izbori održe u pravednoj i fer atmosferi.

Monitoring predizbornih aktivnosti TI BiH provodi u okviru projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koji provodi zajedno s partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije