Tuzla / Tradicionalno svakog 11. u mjesecu: Okupljanje majki Srebrenice i Podrinja

11. 04. 2021. u 14:12:00 AA

Shares: 0

Pored višegodišnjih zahtjeva o ubrzavanju procesa ekshumacije i identifikacije, majke Srebrenice i Podrinja sa tradicionalnog okupljanja svakog 11. u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli upozorile su domaću i svjetsku javnost na nedopustivi tretman prema preživjelim žrtvama genocida u sudskim procesima kojim su izloženi.

"Nedžad Hasić nevin leži u bijeljinskom zatvoru, to znamo svi. Kriv je što je živ, što je preživio genocid. Njegovi advokati su uputili zahtjev da predmet preuzme Tužilaštvo BiH i Sud BiH", rekla je Nura Begović, članica udruženja Žene Srebrenice, prenosi Anadolija.

Majkama Srebrenice i Podrinja pridružile su se dvije Nedžadove kćerke i supruga Dževa.

"Nedžad i ja imamo petero djece. Svaki put kad odem u posjetu u Bijeljinu vidim da mu je teže i teže. Njemu je najteže, ali i mi živimo od onoga što nam neko da", kaže Dževa Hasić.

Poruka majki Srebrenice i Podrinja - undefined

AA: Poruka majki Srebrenice i Podrinja

Inače, Nedžad Hasić je prvi put uhapšen 1996. godine i to nakon jednogodišnjeg lutanja po šumama Podrinja nakon genocida u Srebrenici. Drugi put je uhapšen u novembru 2020. godine i od tada se nalazi u pritvoru Okružnog suda u Bijeljini. Njegovi advokati su uputili zahtjev Sudu BiH da preuzmu predmet i čekaju odluku ili odgovor.

Poruka majki Srebrenice i Podrinja - undefined

AA: Poruka majki Srebrenice i Podrinja

Hasića i još dvojicu Srebreničana, Opštinski sud u Bijeljini 1997. godine osudio je na po 20 godina zatvora zbog navodnog ubistva četiri civila srpske nacionalnosti u Kruševom Dolu u maju 1996. Za optužbe nije bilo nikakvih dokaza, osim priznanja optuženih, iznuđenih teškim batinama i zlostavljanjima, a koja su kasnije povukli.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja će sutra 12. aprila obilježiti 28. godišnjicu zločina na sportskom igralištu u Srebrenici.

U granatiranju sa položaja Vojske RS 12. aprila 1993. godine ubijene su 74 osobe, a više od stotinu je teže ili lakše ranjeno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)