Toplotni udar sljedeće sedmice: Temperatura skoro 40 stepeni

Radiosarajevo.ba
Toplotni udar sljedeće sedmice: Temperatura skoro 40 stepeni
Arhiv / Ilustracija
Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan Sedlo, Kupres i Srebrenica 16, Bugojno i Sokolac 17, Goražde i Livno 18, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 19, Banja Luka i Zvornik 20, Bihać, Doboj i Zenica 21, Gradačac 22, Neum 25, Trebinje i Čapljina 26, Mostar 27 stepeni.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 949 milibara, za 7 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Nastavlja se razdoblje relativno povoljnijih biometeoroloških prilika, pri čemu treba povesti brigu o zaštiti od UV zračenja, te izbjegavati teže aktivnosti i duže zadržavanje na suncu, osobito u najtoplijem dijelu dana. Od meteoropatskih reakcija moguće su malaksalost, glavobolja, dekoncentracija, u noći problem sa snom. Preporučljivo je boraviti van gradske sredine, mada bi mjestimični poslijepodnevni pljuskovi mogli pokvariti ugođaj.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući u višim područjima jugoistočne i jugozapadne Bosne. Vjetar slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 28 do 34 stepena. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 30 stepeni.

Ponedjeljak: Sunčano i vruće. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu od 20 do 24, a najviša dnevna od 31 do 37 stepeni.

Utorak: Sunčano i vruće. Poslijepodnevni lokalni pljuskovi se očekuju u centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 16 do 20, na jugu od 20 do 25, a najviša dnevna od 32 do 38 stepeni.

Srijeda: Promjenljivo oblačno i sunčano vrijeme. Porastom oblačnosti, kiša, pljuskovi i grmljavina se najprije očekuju u zapadnim područjima Bosne, a postupno i u ostalim djelovima. Uz kišu, pljuskove i grmljavinu postojat će uvjeti za pojavu grada. Jutarnja temperatura od 16 do 20, na jugu od 20 do 25, a najviša dnevna od 28 do 35, na jugu do 37 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije