Toplotni valovi stižu s obje strane Atlantika: Na snazi je narandžasti meteoalarm

0
Radiosarajevo.ba
Toplotni valovi stižu s obje strane Atlantika: Na snazi je narandžasti meteoalarm
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Novi toplotni talas zahvatio je Bosnu i Hercegovinu i danas je Mostar bio najtopliji grad, gdje je živa u termometru dostigla 38 stepeni.

Pored Mostara visoka temperatura zabilježena je i u Trebinju (36), zatim u Širokom Brijegu (35), a u Bijeljini, Prijedoru, i Zenici (34).

U Banjoj Luci izmjerena su 33 stepena, kao i u Bihaću, Drvaru, Gradačcu, Neumu i Sanskom Mostu.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Visoke temperature mjerimo širom zemlje zahvaljujući toplotnom valu koji je jučer, 21. augusta, zahvatio dio Bosne i Hercegovine, a kroz sedmicu će se proširiti na ostatak zemlje.

U Sarajevu su 14 sati zabilježena 32 stepena.

"Širom BiH upaljeno je narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura vazduha", istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Narandžasti meteoalarm ukazuje na opasno vrijeme, jer su prognozirane neuobičajene vremenske prilike.

Toplotni val zahvatio je i susjednu Hrvatsku, a rekordno je u Senju gdje je u 15 sati izmereno 36,9 stepeni, dok je u Zavižanu svježih 23,1.

A vrućine neće popuštati, barem ne sutra, 23. augusta, kada su na snazi isti meteoalarmi kao danas. Na Jadranu crveni, u unutrašnjosti Dalmacije naradžasti, a na kontinentu žuti meteoalarm zbog ekstremnih temperatura i najniže dnevne temperature iznad 20 stepeni.

U unutrašnjosti je moguć poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije poslijepodne na sjeverozapadu. Ujutro na kopnu lokalno magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura vazduha uglavnom od 16 do 21, na Jadranu između 24 i 29, a najviša dnevna od 32 do 37 stepeni, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije