Topčagić: Bruxelles nije umoran od "bosanske priče"

Radiosarajevo.ba
Topčagić: Bruxelles nije umoran od "bosanske priče"

 Usprkos deprimirajuće sporom napretku Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, šef Misije BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić u intervjuu za portal "Jabiheu.ba" tvrdi da se Bruxelles nije umorio od "bosanske priče". 

Naprotiv, ambasador Topčagić ističe da nema razloga sumnjati u najavljeni snažan utjecaj i proaktivniji angažman EU u našoj zemlji u narednom periodu. 

" A, Bruxelles ima mogućnosti tu nakanu provesti u BiH, zemlji u kojoj ima najveću delegaciju, specijalnog predstavnika sa svojim uredom, vojnu i policijsku misiju", kazao je on.

Topčagić je naglasio da je iz Bruxellesa jasno poručeno, u nekoliko navrata, da ne treba isključiti ni mogućnost ponovnog uvođenja viza. 

Ambasador je naveo da je za podnošenje aplikacije za članstvo u EU neophodno "formirati novi saziv Vijeća ministara, donijeti zakon o državnoj pomoći te pokrenuti aktivnosti u smjeru rješavanja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci". 

Između ostalog, naglasio je da je "nerealno očekivati da će EU riješiti sve naše probleme". 

" Iskustvo Unije je permanentni dijalog, razgovor i traženje rješenja. Vjerujem da takav način rada, uz poštivanje vrijednosti i principa na kojima je Unija zasnovana, može biti i naša formula s kojom ćemo i jači i spremniji ući u EU", naveo je Topčagić za portal "Jabiheu".   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije