Top s bedema Žute tabije označio početak svetog mjeseca

2
Radiosarajevo.ba
Top s bedema Žute tabije označio početak svetog mjeseca
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Pucnjem topa sa Žute tabije u Sarajevu večeras je obilježen početak mjeseca Ramazana

Pucnjem topa sa Žute tabije u Sarajevu večeras je obilježen početak mjeseca Ramazana u Bosni i Hercegovini.

Sa zalaskom sunca nastupio je ramazan 1443. god. po Hidžri. Ovu noć se klanja prva teravija a prvi dan posta je u subotu, 2. aprila 2022. godine.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara. U njemu je sadržano drevno bogoštovlje posta koje odgaja dušu i tijelo. Post traje čitav mjesec dana.

Policija iz B. Luke prijavila vlasnika kompanije iz Sarajeva: Objavili i detalje za šta ga sumnjiče

Policija iz B. Luke prijavila vlasnika kompanije iz Sarajeva: Objavili i detalje za šta ga sumnjiče

Temeljite pripreme

Kao i većina islamskih propisa post je naređen poslije Hidžre, u Medini. U Mekki je propisan samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima.

Namaz je propisan u noći isra’a desete godine poslanstva – po pretežnom mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj. druge godine po Hidžri. Vjerovjesnik, s.a.v.s., postio je devet ramazana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini su ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak.

S obzirom da se muslimani u obredima pridržavaju Mjesečeve godine, ramazan pada u svako godišnje doba: jesen, zimu, proljeće, ljeto.

Zadržali tradiciju 

Bošnjaci pridaju veliki značaj čistoći, pa se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, peru ćilimi, uređuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama. Posebne pripreme se obavljaju u kućama i dvorištima. Kuća se temeljito očistiti, a ako je potrebno i okreči.

Dugo se zadržala i tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura i iftara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije