Tomo Vukšić čestitao Božić: Svako djelo pokore poziva na odricanje od svega što je zlo!

1
Radiosarajevo.ba
Tomo Vukšić čestitao Božić: Svako djelo pokore poziva na odricanje od svega što je zlo!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tomo Vukšić

Riječju Došašće naziva se vrijeme radosnog iščekivanja svetkovine Božića kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju dolaska među ljude, odnosno rođenje Isusa Krista, spasitelja, kazao je Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić povodom predstojećeg Božića, kojeg katolički vjernici proslavljaju 25. decembra.

"Osim što je Došašće doba radosnog očekivanja Isusova dolaska, ono je oduvijek također za kršćane vrijeme i prigoda za osobnu pripravu kako bi susret sa svojim Spasiteljem dočekali u što je moguće ljepšem ruhu duše i života", kazao je nadbiskup Vukšić.

Naglasio je da je kršćanska pokora uvijek okrenuta prema čovjekovu djelovanju u skladu s Božjim pravilima.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Osim što je svako djelo pokore izraz želje i poziva na osobno obraćenje i odricanje od svega što je zlo, kršćanska je pokora uvijek usmjerena prema novom početku, upućena prema drukčijem i boljem životu, okrenuta prema čovjekovu djelovanju u skladu s Božjim pravilima u ljubavi prema Bogu i svim ljudima", rekao je.

Nadbiskup je istakao da Došašće također na simboličan način označava početak nečega novoga, drukčijeg i boljeg.

Željko Komšić uputio božićnu čestitku Tomi Vukšiću: Zajedno gradimo bolje sutra

Željko Komšić uputio božićnu čestitku Tomi Vukšiću: Zajedno gradimo bolje sutra

"U tom duhovnom hodu obraćenja i posvećenja, od prvog dana novoga načina pa sve do kraja vremena, Isus je uvijek s nama na različite načine", dodao je.

Naglasio je također kako je cilj obraćenja visoki stepen kršćanskog života.

"Ne samo nekim malim popravcima i izmjenama nego doslovce promjenom pravca kretanja. Obraćenje je hod protiv struje gdje je struja shvaćena kao površan način života, nedosljedan i obmanjujući, koji nas često razvlači, vlada nad nama i čini nas zarobljenima od zla ili pak sužnjima moralne osrednjosti. Naspram tomu, obraćenjem se cilja prema visokoj mjeri kršćanskog života", kazao je.

Obraćenje, kako je rekao, odnosno napuštanje svakog oblika zla puta, svih zlih nakana i djela, drugo je ime za čovjekov put prema Bogu.

"Sa željom da se, po našem obraćenju, u nama Isus na duhovan način rodi, zauvijek nastani i ostane, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim Kristovim vjernicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Vojnom ordinatoriju želim blagoslovljen Božić i sretnu cijelu 2024. godinu", rekao je nadbiskup Vukšić u božićnoj poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije