Tomašica: Izvori govore da se u grobnici nalazi na stotine tijela

Radiosarajevo.ba
Tomašica: Izvori govore da se u grobnici nalazi na stotine tijela

Radovi na ekshumaciji na lokalitetu Tomašica u okolini Prijedora se nastavljaju. Utvrđuju se precizne dimenzije masovne grobnice, nakon čega će početi iskopavanje pojedinačnih posmrtnih ostataka. Intenzivnim radovima na terenu još uvijek se utvrđuje tačna veličina ove grobnice, ali se sa sigurnošću može zaključiti da je riječ o grobnici velikih dimenzija, koja je sa jedne strane duga najmanje 10 metara.

Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe BiH obišao je danas ovo područje. „Uslovi rada na ekshumaciji veoma su teški. Riječ je izuzetno dubokoj grobnici, pa radove otežavaju i podzemne vode i neugodan miris od tijela koja su u fazi raspadanja. Ali to je, u jednu ruku, i dobro, jer će olakšati postupak identifikacije“, izjavio je Mašović za Anadolu Agency (AA).

Pojasnio je da je riječ o primarnoj grobnici, no da je u ovom trenutku teško reći koliko ona tijela skriva. „Utvrđeno je da je ova grobnica uznemirena 1993. godine kada je dio tijela prebačen na lokalitet Jakupova Kosa gdje smo nakon ekshumacije i DNK analize identifikovali 300 žrtava čiji su posmrtni ostaci bili smrskani.“

Ova masovna grobnica otkrivena je 3. septembra i bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara, u kojem su nagomilani posmrtni ostaci. 

Naglasio je da je u ovom trenutku nezahvalno davati bilo kakve procjene o broju tijela koje krije grobnica u Tomašici.

„Imamo izvor informacije koji je učestvovao u sahranjivanju u ovoj grobnici i koji govori da se tu nalazi više stotina tijela. Ali, podsjećam, ta je grobnica uznemirena i ne bih želio davati nadu porodicama iz Prijedora u kojem se još uvijek 800 lica vodi kao nestala", naglasio je Mašović.

Direktor Instituta za traženje nestalih BiH kazao je da se "nada da će Tužilaštvo BiH dobiti sredstva od Vijeća ministra BiH kako bi se započete ekshumacije mogle nastaviti do kraja ove godine": "Riječ je lokalitetu u Buća Potoku u Sarajevu, jezeru Perućac i ovdje u Tomašici.“

Istovremeno u nevladinoj organizaciji "Izvor" iz Prijedora, koja okuplja porodice žrtava iz proteklog rata, smatraju da se „predugo čekalo sa otvaranjem ove grobnice“. Oni navode da je odmah nakon otkrivanja grobnice na Jakupovoj kosi trebalo i u Tomašici početi s traženjem masovne grobnice i smatraju da je za to odgovorna Komisija za traženje nestalih BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije