Tokača: Sporni revizorski izvještaj nisam vidio

Radiosarajevo.ba
Tokača: Sporni revizorski izvještaj nisam vidio

Mirsad Tokača, predjsjednik IDC-a (foto: radiosarajevo.ba)

Nakon što su ambasade Švedske, Švicarske i Norveške bh. javnosti obznanile da prekidaju višegodišnje finansiranje Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu a Kantonalno tužilaštvo primilo krivičnu prijavu protiv predsjednika IDC-a za navodnu zloupotrebu doniranog novca, za RadioSarajevo govori Mirsad Tokača. Kaže da je bogat čovjek, da je svaki 'donatorski dinar' potrošen gdje treba te da sporni revizorski izvještaj nikada nije vidio.

RadioSarajevo: Gospodine Tokača, šta se dešava sa Istraživačko-dokumentacionim centrom pa se donatori povlače?

Tokača: Nemam apsolutno sekunde dileme ni da se branim niti da koga napadam, postoje pravne, sistemske procedure i svak' treba da radi svoj posao. Ako postoji neka sumnja kod mojih donatora, da smo mi napravili neke greške, to se mora provjeriti. Ono što je meni strašno teško jeste da meni nije dat revizorski uzvještaj.

IDC i dalje intezivno radi, imali smo nekoliko slobodnih dana oko praznika, i od ponedjeljka opet nastavljamo da radimo ono što smo i do sada radili.

RadioSarajevo: Poslije praznika, novinski naslovi o milionskim prevarama...
Tokača: Dočekala me jedna vrlo neprijatna situacija, mada sam ja već mjeseca dana u kontaktima sa donatorima i očekivao sam nešto slično, ali ne baš u ovakvoj formi. Mjesec dana tražim revizorski izvještaj, kako bih vidio šta je taj izvještaj konstatovao.

Mi svake godine radimo revizorske izvještaje, prošle godine smo imali tri takva izvještaja i jednu kontrolu. I uvijek smo intenzivno držali pod kontrolom taj administrativno-finansijski dio, jer kako organizacija raste, javlja se veća mogućnost greške i čak smo za to angažirali i eksperta.

RadioSarajevo: Šta je drugačije u slučaju posljednjeg revizorskog izvještaja?
Tokača: Ne znam šta se desilo. Svi naši revizorski izvještaji su bili pozitivni i svi su konstatovali da se radi i postupa u skladu sa zakonom, te da nema nikakvih zloupotreba i pronevjera, kako se to ovih dana priča.

Evo, današnji dan počinjem sa Avazovom naslovnom stranom, gdje sam ja „pronevjerio milione“. Mi nismo ni primili milione, da bih mogao da ih pronevjerim. Sve je to senzacionalizam i ja želim da se stvari istraže do kraja. Očigledno je da i moji donatori to žele i idemo zaista do kraja.

Znači, ako je prijava podnesena, tužilac će doći ovdje sa svojom ekipom i provjeriti jesu li navodi iz te prijave osnovani, da li sam ja ili neko drugi nešto pronevjerio ili zloupotrijebio. I svjestan sam šta za ovu zemlju znači vladavina zakona.

RadioSarajevo: Kako je moguće da niste vidjeli taj revizorski izvještaj?
Tokača: Ja ne znam sadržaj revizorskog izvještaja. I to je prvi put da se to događa. Nešto se tu čudno događa. Meni je objašnjeno da je to naručila SIDA (Švedska međunarodna razvojna agencija) i da oni ne moraju da mi daju taj izvještaj, što je apsurdno. Ja sam sinoć razgovarao ekspertima iz Norveške koji su isto tako iznenađeni da mi nije dat izvještaj. Jer ako se nešto konstatira u tom izvještaju, bez obzira šta, onda se stvar mora prvo završiti na tom nivou, prije nego se bilo šta drugo pokrene. Dakle, ja sam prvo morao dobiti taj izvještaj, sjesti sa upravnim odborom kao i za bilo koji dosadašnji revizorski izvještaj. Bojim se da se sada stvari dešavaju na principu „rekla – kazala“.

RadioSarajevo: Vaši glavni donatori, ambasade Švedske, Švicarske i Norveške suspendirali su finansijsku pomoć IDC. Šta to znači za organizaciju?
Tokača: To znači da ćemo tražiti nove donatore. Situacija je vrlo ozbiljna. Očigledno da su moji donatori povjerovali tom izvještaju. Ja sam čak bio spreman podnijeti ostavku. Ako sam ja kriv, spreman sam nositi svaku vrstu odgovornosti, i kao osnivač i kao direktor, do krivično-pravne odgovornosti. I ovog časa ne bježim od te odgovornosti. Ali ja tražim da se ta moja odgovornost utvrdi.

Mirsad Tokača, predsjednik IDC-a (foto: radiosarajevo.ba)

RadioSarajevo: Šta je bilo objašnjenje ambasada za prekid saradnje – nešto je morali biti navedeno kao razlog...
Tokača:
Sve se očigledno radi na bazi tog revizorskog izvještaja. Ništa konkretno nama nije rečeno. A ja sam upravo to tražio. Jer ako izvještaj kaže da je riječ o zloupotrebi novca, onda za to moraju biti navedeni i precizni podaci. Da kaže da sam ja taj novac upotrijebio za kupovinu vikendice, apartmana, vile...

RadioSarajevo: Jeste li?
Tokača: Pa evo, može se provjeriti. Ja nemam ni vikendicu ni vilu, ali imam imovinu. Ja nisam čovjek bez imovine i ko god hoće da provjeri moje imovno stanje, ima moju saglasnost.

Ja sam bogat čovjek, čak sam i svoju imovinu davao IDC-u – polovina kuće u kojoj je sjedište IDC-a u Kupreškoj ulici je moja imovina i IDC to koristi bez ikakve naknade. Imam kuću i u Goraždu, koju sam namjenski kupio da bih otvorio IDC u Goraždu. Ja imam neke planove da to bude ostavljeno ovoj instituciji kao moj vakuf.

A imam i naslijeđenu kuću u Sarajevu, tako da ja nemam problem sa imovinom. I nema problema da se to provjeri kako sam nešto stekao, od koji novaca i na koji način.

RadioSarajevo: U kakvim je sada relacijama IDC sa ambasadama koje su obustavile finansiranje? Je li to trajno?
Tokača: Ne znam. Ja vidim sad da koriste termin 'suspenzija' dok se ne utvrdi istina. Ja ne znam šta će biti, oni su prekinuli saradnju i na to kao donatori imaju pravo. Meni je samo sada važno da sačuvam integritet ove organizacije i da sačuvam svoj lični integritet. I da normalno nastavimo raditi jer mi imamo i previše posla, uradili smo sjajne stvari i u tome nas niko neće zaustaviti.

RadioSarajevo: Da li je ova situacija bacila sjenu na dosadašnje uspjehe IDC-a?

Tokača: Jeste, bačena je sjena.

RadioSarajevo: Može li se to iskoristiti da se kaže da je relevantnost dugogodišnjeg istraživačkog rada IDC-a, važnog za cijelu zemlju, sada dovedena u pitanje?
Tokača: To ne. Mediji poput Avaza imaju određenu publiku i možda će neko u to povjerovati. Ali očigledno je da postoje neke druge namjere i one idu iz dva pravca. Postoje i u međunarodnim relacijama trendovi da se ovdje stvari diktiraju na način da ako sam donator, mogu da radim šta hoću. Mi ne spadamo u poslušne organizacije koje će slušati svoje donatore.

Druga vrsta neprijatelja su nacional-šovinisti i fašisti u BiH kojima isto tako ne odgovara naša misija. Dakle, mi smo u jednom sendviču, zagrljaju iz kojeg se vrlo teško iščupati. Ali ono što mi radimo je tako snažno utemeljeno da jednostavno ne može biti dovedeno u pitanje jer se temelji na nedvosmisleno utemeljenoj istini. I to gospoda koja nam je uskratila sredstva kaže u svom saopćenju.

Ja se ne bojim takvih stvari i ovo posmatram kao incident koji će se riješiti, prije ili kasnije. Nijedan dinar nije potrošen tamo gdje nije trebalo.

RadioSarajevo: IDC nastavlja sa radom?

Tokača: Apsolutno. Sad je tu 15 ljudi i ja samo ne znam da li ćemo izdržati da imamo u ekipi 15 ljudi, vjerovatno nećemo imati toliko novca za plate ali ovdje će vjerovatno, dok se ne nađu neka dodatna sredstva, raditi oni koji su skupa samnom sve to i započeli. U to nema sumnje, i mi ćemo raditi kao da se ništa nije desilo. Mi u svojoj arhivi imamo vrijednost od nacionalnog značaja i nemamo pravo ovo ostaviti bilo kome.

Ambasade Švedske i Švicarske prekidaju finansijsku pomoć IDC-u


elvira, radiosarajevo.ba






Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije