Švedski ministar: Ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS-a neosnovane i doprinose nepovjerenju

0
Anadolija
Švedski ministar: Ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS-a neosnovane i doprinose nepovjerenju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tobias Billstrom

Tobias Billstrom, ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske trenutno poravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. U posjeti boravio je i sa ministrom vanjskih poslova BiH, te je nakon sastanka održana i konferencija za medije.

Kako je kazao Tobias Billstrom, Kraljevina Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, za koje je je zadužena bosanskohercegovačka dijaspora u Švedskoj. Pored toga, naglasio je i da mnoge švedske kompanije investiraju u BiH.

Dodao je da je tokom sastanka s bh. ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem razgovarano i o situaciji u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

"Švedska je prvog januara preuzela predsjedavanje Evropskim vijećem u historijskom momentu koji pred EU stavlja brojne izazove zbog ruske agresije na Ukrajinu. Sada je potrebno još više da zemlje koje su usmjerene ka istom cilju i koje poštuju svjetski poredak zasnovan na pravilima još bliže sarađuju", kazao je Billstrom te dodao:

"Zemlje Zapadnog Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti stabilnu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi, značaj zemalja Zapadnog Balkana je samo dodatno porastao. Samo zajedno možemo izgraditi bolju Evropu za sve."

Konaković nakon sastanka sa Bilstromom: Povećan obim trgovinske razmjene BiH i Švedske

Konaković nakon sastanka sa Bilstromom: Povećan obim trgovinske razmjene BiH i Švedske

Istakao je da zbog sigurnosne situacije, Švedska svakako pozdravlja odluku Evropskog vijeća da dodijeli BiH status kandidata.

"Ovo je velika prilika za vašu državu i mi se nadamo da ćete je maksimalno iskoristiti. Kandidatski status dolazi i sa povećanim očekivanjima u pogledu reformi i usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što podrazumijeva i restrikcije prema Rusiji", kazao je Billstrom te dodao:

Tobias Billstrom i Elmedin Konaković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tobias Billstrom i Elmedin Konaković

"Nažalost, uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou, tome proturiječe signali iz bh. entiteta RS. EU je duboko zabrinut zbog nedavnih koraka koji su poduzeti na kriminalizaciji klevete u sklopu zakona o nevladinim organizacijama. Ako se ti zakoni usvoje, to će predstavljati korak unatrag na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su također neosnovane i samo doprinose nepovjerenju i tenzijama, i to u trenutku krize u Evropi kada su potrebni stabilnost i saradnja."

Na kraju je jasno poručio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji.

"Ne postoji alternativa tome. Međutim, da bi to postalo realnost, vi morate učiniti napredak po četrnaest ključnih prioriteta, a Švedska i EU će nastaviti da budu uz vas i da vam pružaju podršku", rekao je šef švedske diplomatije na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije