Tlo Bosne i Hercegovine oslobođeno od 75 mina

Radiosarajevo.ba
Tlo Bosne i Hercegovine oslobođeno od 75 mina
Foto: FUCZ / Pronađene mine

Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su nakon dojave o postojanju sumnje da se na lokalitetu Stupe na području Kaknja u srušenoj štali nalazi zatrpana veća količina eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (1992-1995.), jučer izašli na teren kako bi potvrdili tačnost informacija i uklonili eksplozivna sredstva.

Pregledom lokacije utvrdili su da se radi o većoj količini protivtenkovskih i tromblonskih mina, saopćeno je danas iz FUCZ.

Pored pripadnika FUCZ na mjesto događaja izašao je i dežurni tužilac koji je obavio uviđaj.

Raščišćavanjem ruševine otkriveno je 20 komada protivtenkovskih mina i 55 komada tromblonskih mina. Sva sredstva su tokom dana izvučena iz ruševine i pregledana kako bi se utvrdilo da li su stabilna za transport i skladištenje.

Kako je bilo potrebno transportovati pronađena sredstva do mjesta na kojima će privremeno biti odložena do uništenja, pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona obezbjeđivali su i pratili transport od mjesta pronalaska do skladišta za privremeno odlaganje.

Uklonjena eksplozivna sredstva su u skladu sa predviđenim procedurama transportovana zbrinuta u skladištu za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava gdje će ostati do uništenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije