Tintor, odbrana i tužilaštvo uložili žalbu na presudu za zločine u Vogošći

Fena
Tintor, odbrana i tužilaštvo uložili žalbu na presudu za zločine u Vogošći
FOTO: Arhiv / Jovan Tintor

Tužilaštvo BiH, odbrana Jovana Tintora i sam optuženi izjavili su žalbe protiv nepravosnažne presude Suda BiH kojom je nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća osuđen na 11 godina zatvora.

Na sjednici održanoj pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo je izjavilo žalbu na oslobađajući dio presude zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a na osuđujući dio zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, troškovima, te imovinskopravnim zahtjevima.

Tužilaštvo je predložilo da Apelaciono vijeće preinači prvostepenu presudu i odredi ponovno suđenje, proglasi krivim Tintora te da mu se izrekne duža zatvorska kazna.

Tintor je prvostepenom presudom u augustu prošle godine proglašen krivim po sedam tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine. Istom presudom Tintor je oslobođen nekih navoda iz optužnice.

Na tu presudu odbrana se žalila po “svim žalbenim osnovima”, s prijedlogom da se ukine osuđujući dio, potvrdi oslobađajući i odredi novo suđenje, ili da se Tintor oslobodi svih optužbi.

Advokatica Nina Kisić je naglasila da veliki dio žalbe čine brojne proturječnosti prvostepene presude.

“Čini se da pobijana presuda sadrži mnogo primjera koji pokazuju da presuda nije obrazlagana s dužnom pažnjom”, rekla je Kisić, istaknuvši primjer kako se u presudi navodi da je određenu stvar izjavila osoba koja ne samo da nije svjedočila nego je umrla prije 20 godina.

Ona je naglasila da je i “navodni udruženi zločinački poduhvat (UZP)” potpuno različit u raznim dijelovima presude, što je čini proturječnom. Istaknutno je i da su u presudi doneseni brojni zaključci, ali nije jasno na osnovu kojih dokaza, što pokazuje potpuni nedostatak obrazloženja.

Kisić je kazala da Odbrani nije problem u nazivu krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti”, nego u dijelu koji se tiče propisanih kazni, dodavši kako se došlo u situaciju da se blaža kazna izriče osobama osuđenim za genocid nego za zločin protiv čovječnosti.

Govoreći o tačkama iz presude, odbrana je ukazala da jedna od tačaka počiva u potpunosti na iskazu svjedoka C-3, a da je Prvostepeno vijeće propustilo cijeniti bilo koje druge dokaze, uključujući i dokaze Tužilaštva koji govore suprotno tom iskazu.

“Smatram u potpunosti da je Sud mene ni krivog ni dužnog osudio… Niti sam znao, niti naredio neko zločinačko djelo”, rekao je optuženi Tintor, koji je također Sudu dostavio žalbu na presudu s prijedlogom da se oslobodi po svim tačkama optužnice.

Tintor je naglasio da se nada kako će “ovaj sud ovog puta imati htijenja i volje da pogleda kompletnu stvar i kaže o čemu se radi”.

Odluka po žalbama će biti naknadno donesena, prenosi BIRN Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije