TIKA Unsko-sanskom kantonu donirala vrijednu opremu za spašavanje na vodi

0
AA
TIKA Unsko-sanskom kantonu donirala vrijednu opremu za spašavanje na vodi
FOTO: AA / Donacija TIKE za USK

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je dva čamca sa motorima za spašavanje na vodi Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u Bosni i Hercegovini.

"Prvi dan poplava u Unsko-sanskom kantonu iz TIKA-e, humanitarne organizacije koja radi pri Turskoj ambasadi su nas nazvali i izrazili su želju da nam pomognu. Tražili su za specijalističku opremu za spašavanje šta bi to bilo najpotrebnije, da nam pomognu u što kraćem roku. Mi smo izrazili potrebu za dva čamca, sa opremom i kabanicama i dodatnim stvarima. Juče smo primili 150 pari čizama i 150 kabanica i danas dva čamca sa motorima, to je sve profesionalna oprema, nema bolje", rekao je Božidar Živko, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Čamci će biti raspoređen po jedan policiji Unsko-sanskog kantona i Federalnoj upravi civilne zaštite u USK-a.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Ovo je nova kvalitetna oprema sa pripadajućim motorom, za kretanje na vodi i naravno naša će prisutnost i mogućnost pomoći građanima svakako biti kvalitetnija", objašnjava Smail Hrnjica, predstavnik FUCZ u USK-a.

Iz TIKA-e naglašavaju da je ovo samo nastavak dosadašnje uspješne prijateljske suradnje.

"Kada se u februaru desio potres u Turskoj institucije i NVO BiH su pokazale solidarnost prema turskom narodu. Među spasiocima su bili i članovi ekipa koje su obučene kroz programe TIKA-e i naravno i predstavnici Unsko-sanskog kantona. Od prvog dana poplava bili smo u kontaktu i sa predstavnicima MUP-a, Vlade USK, FUCZ. Željeli smo pokazati da je Turska i turski narod uz njih, onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku i nadamo se da će biti od koristi", kazao je Erdinc Isik, direktor TIKA-e u Bosni i Hercegovini.

Jedinica za specijalne namjene i spašavanje na vodi policije Unsko-sanskog kantona već je danas sa novom opremom krenula u potragu za nestalim16-godišnjim muškarcem iz Bihaća za kojim od jutros traje potraga, a za kojeg je policiji prijavljeno da je skočio sa mosta u bihaćkom naselju Bakšaiš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije