Tijana Ajfon osuđena u Sudu BiH: Starleta želi platiti zatvorsku kaznu

5
Radiosarajevo.ba
Tijana Ajfon osuđena u Sudu BiH: Starleta želi platiti zatvorsku kaznu
Instagram / Tijana Ajfon

Starleta iz Srbije Tijana Maksimović (28), poznata kao Tijana Ajfon, osuđena je u Sudu BiH na godinu zatvora zbog međunarodnog navođenja na prostituciju.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je zaključila sa Tužilaštvom BiH.

Maksimović je osuđena jer je podsticala državljanke Srbije Sofiju G. i Sašu P. da pružaju seksualne usluge za novac. Ona je, kako se navodi u optužnici, djevojke dovela iz Beograda u Bijeljinu, gdje su na privatnoj zabavi pružale seksualne usluge za 500 eura.

Predsjednica sudskog vijeća, sudija Hasija Mašović prilikom izricanja presude istakla je da je sud cijenio sve okolnosti, poput onih da je optužena bila kooperativna tokom istrage.

"Ona je iz Srbije dolazila na oba saslušanja, te ranije nije osuđivana. Za ovo krivično djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, ali je sud cijeneći sve navedene okolnosti odlučio da prihvati sporazum", pojasnila je Mašović.

Tužiteljica Dijana Kajmaković je istakla da je dokazano da je optužena počinila krivična djela, a da su se odlučili na sporazum jer je ona sarađivala, redovno se odazivala na ročišta i nije osuđivana. Maksimović je tokom saslušanja rekla da se kaje, te je ispričala kako je došla u BiH preko Drine i ko ih je dovezao.

Branilac Tijane Maksimović, advokat Miloš Stevanović nakon izricanja presude u sudu je najavio da će tražiti da zatvorska kazna za njegovu branjenicu bude preinačena u novčanu.

Ona je bila u pritvoru od 27. maja do 24. juna 2020. godine, odnosno 28 dana, te joj preostaje da u zatvoru provede još 337 dana. S obzirom na to da dan proveden u zatvoru prema zakonskim odredbama košta oko 100 KM, Maksimović će za “slobodu” morati iskeširati 33.700 maraka.

Kako saznaje Glas srpske, ona je neposredno prije nego što je osuđena pričala da ne želi ići u zatvor, već da kaznu plati.

Maksimović je uhapšena u akciji “Kristal”, a utvrđeno je da je 27. maja lani zajedno sa navedenim djevojkama za vrijeme ograničenja kretanja zbog pandemije koronavirusa ilegalno ušla u BiH preko rijeke Save, odakle su prevezene na dogovorenu privatnu zabavu u Suhom Polju kod Bijeljine.

Akcija je realizovana nakon što su mještani dojavili policiji da se u jednoj privatnoj vikendici organizuje proslava uz prisustvo sumnjivih osoba.

Tokom akcije zaplijenjeno je oko 200 grama kokaina, 10.000 maraka kao i više mobilnih telefona i SIM kartica. Nakon hapšenja Maksimovićeva je završila u pritvoru, iz kojeg je izašla nakon mjesec dana.

Akcija

Akcijom “Kristal” obuhvaćeno je više od 30 osoba, protiv kojih su podneseni izvještaji zbog izvršenja 17 krivičnih djela, među kojima je neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga.

Do sada je optužena samo Maksimović, a tokom akcije “Kristal” u pomenutoj vikendici zatečeno je 35 osoba iz kriminalnog miljea, ali i poznatih ličnosti.

Na pomenutoj žurki bio je i fudbalski sudija Slavko Vinčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije