Tihić: U Banjoj Luci nije bilo dogovora o budžetu

Radiosarajevo.ba
Tihić: U Banjoj Luci nije bilo dogovora o budžetu


Lideri šest vodećih bh. stranaka razgovarat će 16. maja, u Domu HDZ-a BiH  u Mostaru. potvrdio je medijima u Sarajevu predsjednik  HDZBiH Dragan Čović, domaćin sastanka.

"Svi lideri su potvrdili dolazak", rekao je Čović.

Čović je predložio dnevni red s dvije tačke: realizacija presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci" i  analiza realiziranja preuzetih obveza s prethodnog sastanka koji je održan u Banjoj Luci

Jedno u FBiH, drugo u RS

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je danas u Sarajevu da SDA neće odustati od svojih stavova o pitanju načina izbora članova Predsjedništva BiH.

"Mi nećemo pristati na asimetrična rješenja, odnosno, da se u RS-u izbor vrši neposredno, a u FBiH posredno. I u jednom i u drugom entitetu treba biti isti način izbora članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda", rekao je Tihić, javila je novinska agencija Fena.

Dodao je da SDA neće pristati i na formiranje treće izborne jedinice, odnosno da neće pristati na "ona rješenja koja idu ispod Dejtona". Podsjetio je da su u prošlosti asimetrična rješenja dovela do različitih funkcija Vijeća naroda RS-a i Doma naroda u FBiH. "Pogledajte kakva je uloga potpredsjednika RS-a, a kakva je potpredsjednika FBiH. Velike su razlike."

Kada je u pitanju usvajanje budžeta, SDA ostaje na stavu da neće podržati ovaj budžet i da on nije dogovoren na sastanku u Banjoj Luci:

Šestorka ili petorka

"Odgovorno tvrdim da u Banjoj Luci, na sastanku gdje je učestvovala SDA i Sulejman Tihić nije postignut nikakav dogovor o budžetu ili fiskalnom okviru. Svi koji tvrde drugačije ne govore istinu."

Kako je objavila Fena, na pitanje da li to znači da će u budućnosti "šestorke" biti "petorka" Tihić je odgovorio da SDA neće odustati od svojih stavova i od borbe za BiH zarad ministarskih mjesta i fotelja.

"Na pitanju budžeta se formiraju i padaju vlade. Mi nećemo podržati ovaj budžet koji ide direktno na štetu BiH i evroatlantski put BiH."

Dodik: Kako je moguće...

Istovremeno je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik upitao „kako je moguće da pet lidera vodećih stranaka imaju identičan stav o budžetu institucija BiH, a da SDA tvrdi da 'šestorka' o tome nije ranije postigla dogovor“. Takav stav SDA, kako je on naveo, i nema potrebe komentirati.

Dodik je najavio da će se sutra 'još jednom potvrditi zajedničko opredjeljenje' u vezi s provođenjem odluke u slučaju "Sejdić - Finci".

Na Federaciji BiH je, kaže, da dogovori rješenje koje se odnosi na taj entitet. "Oni mogu za Federaciju da daju rješenja koja hoće, a što se tiče RS mi ćemo člana Predsjedništva BiH birati neposredno i to se neće promijeniti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije