Tihić tvrdi da ima kompromisno rješenje

Radiosarajevo.ba
Tihić tvrdi da ima kompromisno rješenje

Na stranački sastanak u Mostaru došli su lideri svih šest političkih partija koje bi mogle i morale formirati državnu vlast, koje nema ni 11 mjeseci nakon parlamentarnih izbora.
 
Prvi je na sastanak, nešto prije 13 sati stigao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji nije želio davati izjave novinarima, javlja Dnevnik.ba.
 
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako je u Mostar došao kako bi dao doprinos postizanju dogovora o formiranju vlasti. 
 
Podsjetimo srpska strana smatra da joj trebaju pripasti 4 ministarske pozicije, uključujući poziciju ministra vanjskih poslova i poziciju koja pripada ostalima, budući je na toj poziciji u prethodnom mandatu bio kandidat bošnjačke stranke.
 
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je kako SDP na sastanak dolazi s jasnim principima i stavovima, ali da će o tome koliko će se njegova očekivanja ispuniti moći govoriti nakon sastanka.
 
Najrječitiji uoči sastanka je bio predsjednik SDA Sulejman Tihić. Upitan što sadrži njegov kompromisni prijedlog, s kojim dolazi u Mostar Tihić nije konkretno odgovorio.
 
Stranke Platforme imaju 18 zastupnika u Parlamentu BiH, a ovaj drugi blok 16 zastupnika, kazao je Tihić, ostavljajući novinarima da između redova iščitaju u čemu se sadrži njegov „kompromisni prijedlog“, kojeg će ponuditi na današnjem sastanku, prenosi Dnevnik.ba
 
Podsjetimo dva HDZ-a zastupaju stav da hrvatskom bloku trebaju pripasti tri pozicije u Vijeću ministara, uključujući i mjesto predsjedavajućeg Vijeća, što podržava i srpski blok.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije