Tihić: Očekujem dogovor o popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Tihić: Očekujem dogovor o popisu stanovništva

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je da očekuje da na sutrašnjem sastanku lidera stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH bude postignut dogovor o nekoliko spornih pitanja, među kojima je na prvom mjestu zakon o popisu stanovništva.

On je izjavio novinarima u pauzi zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da očekuje da na sutrašnjem sastanku bude postignut i dogovor o zakonu državnoj pomoći, te vojnoj imovini.

"Dobro bi bilo da sutra finaliziramo ova pitanja koja se tiču kandidatskog statusa BiH i mape puta, te da na trećem sastanku, koji će biti održan u Banjaluci, riješimo preostala pitanja", istakao je Tihić.

On nije želio da govori o detaljima prijedloga koji je ponudio ostalim stranačkim liderima na njihovom prošlom susretu u Mostaru, istakavši da mu se čini da su oni naišli na odobravanje, na osnovu čega je optimista da će pitanja oko evropskog puta BiH biti finalizirana, ako ne na sutrašnjem sastanku u Sarajevu, onda na narednom u Banjaluci.

Tihić smatra da su lideri blizu dogovora o popisu stanovništva i da će, kada bude postignu politički dogovor, posao biti olakšan Parlamentarnoj skupštini BiH.

 Prema njegovim riječima, razgovaraće se i o formiranju Savjeta ministara BiH.

Komentarišući odluku Vlade Federacije BiH da ne prihvati revidiranu listu projektinih prijedloga "IPA 2011", on je istakao da nije upoznat sa njom i da će o tome detaljnije razgovarati sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom.

"Bilo bi šteta da ne iskoristimo oko 89 miliona eura sredstava iz te pomoći", rekao je Tihić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije