Tihić: Nema majorizacije Hrvata

Radiosarajevo.ba
Tihić: Nema majorizacije Hrvata

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio da nema majorizacije Hrvata u Federaciji BiH, te da će svojim radom i zalaganjem dokazati da je za pravnu i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH.

Tihić je rekao da će SDA ispoštovati svaku odluku Ustavnog suda Federacije BiH o pitanjima vezanim za uspostavljanje vlasti u tom entitetu.On je ponovio stav da Centralna izborna komisija BiH nije nadležna za rješavanje pitanja načina konstituisanja vlasti, ali da ima odgovornost za trenutno stanje jer je" tolerisala neustavno djelovanje HDZ-a".

Predsjednik SDA smatra da odbijanje predavanja dužnosti hrvatskih ministara u proteklom sazivu Vlade FBiH predstavlja otpor privremenog karaktera. "Oni će se na kraju odazvati pozivu premijera FBiH Nermina Nikšića. Vlada je izabrana i treba da radi i rješava probleme. Ovo nije najbolje rješenje, ali je daleko gore ako nemamo Vlade", rekao je Tihić sinoć za BHT 1.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić očekuje da se o načinu formiranja vlasti u FBiH izjasne ambasadori Savjeta za provođenje mira i OHR, "koji sada ne mogu pilatovski oprati ruke od svega što se dogodilo".

"Oni očekuju od nas da ispunimo uslove `pet plus dva` za tranziciju OHR-a, a jedan od uslova za to je vladavina prava i zakona. Prema tome, oni su sada pozvani da kažu da li je ovo što je učinjeno u skladu sa zakonom i da li ono što je uspostavljeno na nezakonit način može donijeti BiH vladavinu zakona", kaže Ljubić.

Govoreći o predstojećim odlukama CIK-a BiH o formiranju vlasti u FBiH, Ljubić je istakao da one ne mogu biti drugačije od ranijih upozorenja i da ono što je pokušano u vidu svojevrsnog ustavnog puča, odnosno državnog udara, ne može biti priznato jer se izbor predsjednika i potpredsjednika nije mogao obaviti bez najmanje jedne trećine izaslanika u hrvatskom klubu.

Govoreći o inicijativi za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i mogućem osnivanju međužupanijskog i međuopštinskog vijeća, Ljubića je naveo da to predstavlja legitiman i ustavan odgovor Hrvata na pokušaj uspostavljanja neustavne i nelegitimne vlasti.

"Na taj način branimo Ustav BiH i konstitutivnost hrvatskog naroda i moguću BiH kao državu tri ravnopravna naroda. Mi na neustavne i nelegitimne postupke stranaka iz Sarajeva SDP i SDA odgovoramo legitimnim, političkim i ustavnim odgovorom koji je na raspolaganju hrvatskom narodu u BiH", rekao je Ljubić i naglasio da ta borba ne završava uspostavljanjem vlasti već "promjenom Ustava i Izbornog zakona koji će hrvatsku poziciju izjednačiti sa pozicijom druga dva konstitutivna naroda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije