Tihi hod za veliku bol: Marš stazama kojima su bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši

Fena
Tihi hod za veliku bol: Marš stazama kojima su bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši
Foto: Fena / Marš mira iz Karaule kod Travnika

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika, jutros je u trodnevni pohod krenulo oko 80 sudionika Marša mira "Tihi hod za veliku bol", a njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. novembra.

Sudionici Marša mira prolaze dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u novembre 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je 27 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

"Još tragamo za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš. Samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo je 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do slobodne teritorije uspjelo je doći njih 90", naglasila je.

Sudionici Marša mira zahtijevaju od nadležnih institucija da ubrzaju procese traženja nestalih te procesuiranja svih odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u RS-u.

"Na Sudu BiH vode se predmeti 'Tepić i drugi" i 'Peulić i drugi' i sve traje već dvije-tri godine i proces se odvukao. Mi ćemo se i dalje boriti za istinu i pravdu i vršiti pritisak na sve relevantne institucije koje rade i primaju plaću da ubrzaju proces pronalaska nestalih, jer nam porodice umiru i gubimo snagu", naglasila je Avdić.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. novembra, na središnjoj manifestaciji u naselju Večići očekuje se obraćanje političkih i vjerskih dužnosnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije