TIBiH: Protiv državnog ministra Vojina Mitrovića podnesena krivična prijava

1
Radiosarajevo.ba
TIBiH: Protiv državnog ministra Vojina Mitrovića podnesena krivična prijava
Foto: Info Bijeljina / Vojin Mitrović

Transparency Internatioal u Bosni i Hercegovini podnio je krivičnu prijavu protiv državnog ministra komunikacija i transporta Vojina Mitrovića jer je Ministarstvo na čijem je on čelu donijelo Pravilnik o registraciji vozila koji omogućava da se milioni od registracije vozila usmjere privatnom preduzeću.

Ovim aktom je predviđeno da Ministarstvo poslove nabavke stikera, koje su do sada obaljale državne institucije, može ustupiti "stručnoj instituciji" koja će biti izabrana putem javnog konkursa.

Takođe, vozači u BiH bi prilikom registracije vozila naknadu ubuduće mogli plaćati toj "stručnoj instituciji" koju izabere Ministarstvo. Ovo praktično znači da bi se značajna javna sredstva preusmjerila privatnom preduzeću.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Magazinović o 'stikerima' i većim cijenama registracije vozila: "Kome se namješta posao?"

Magazinović o 'stikerima' i većim cijenama registracije vozila: "Kome se namješta posao?"

Pravilnikom, koji je akt niže pravne snage ministar može propisati izgled stikera ali se samo zakonom mogu davati javna ovlašćenja. Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ne daje ministru ovlaštenja da propisuje ko će vršiti naplatu javnih prihoda.

Pravilnik postavlja uslove za izbor "stručne institucije" ko što su posjedovanje sertifikati koje je prethodno posjedovala samo jedna kompanija koja je proteklih godina dobila desetine miliona maraka na tenderima u Republici Srpskoj.

Pravilnikom se od ponuđača se traži posjedovanje ISO standarda 18000-63 za koji se na web stranici Međunarodne organizacije za standarde ISO navodi da je povučen iz upotrebe. Pravilnik omogućava privatnoj kompaniji da raspolaže podacima građana što može doći do zloupotrebe tehnologije koja omogućava lociranje i praćenje vozila.
 
IDEEA navodi da je uvođenje skupe nove tehnologije koja bi radila ono što je već u upotrebi bespotrebno te će dodatno vozače ali će iziskivati i dodatna ulaganja u opremu za očitavanje novih čipova.
 
"Iz svega navedenog je evidentno da se ovdje radi o donošenju propisa po mjeri pojedinaca što predstavlja očigledan primjer funkcionisanja zarobljene države - fenomen pri kom institucije umjesto javnom interesu služe interesima pojedinaca i vladajuće elite", navode iz TIBiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije