TIBiH: Imaju li bh. građani slobodan pristup informacijama?

Radiosarajevo.ba
TIBiH: Imaju li bh. građani slobodan pristup informacijama?

Građani u BiH imaju pristup informacijama, što je osnovno ljudsko pravo, a problem je u adekvatnoj primjeni zakona i oponiranju primjene zakona, kazala je danas u Sarajevu pomoćnica ombudsmena za ljudska prava u BiH Amira Krehić.

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) upriličio je danas u Sarajevu konferenciju povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama radi analize i prepoznavanja dosad ostvarenih pomaka u oblasti slobode pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama regiona, fokusirajući se na civilno društvo i medije.

Krehić je u izjavi medijima dodala da je u posljednjih godinu dana dostignuti nivo implementacije zakona počeo da opada: „Razlog tome su izmjene zakona na nivou FBiH, jer se žalbena procedura svodi na vođenje kod prvostepenog organa, prvo u službi za informiranje navedenog organa, a zatim kod rukovodioca organa, što u suštini kod građana stvara određenju sumnju u objektivnost i realnost odlučivanja.“

Glavni cilj konferencije je bio istaći trenutne uvjete u pogledu implementacije prava na pristup informacijama u BiH i region i dati pregled ovog prava i njegovog značaja i u globalnim okvirima.

Prema njenom mišljenju, potpisivanjem Konvencije o uvidu u službene dokumente, Agencija za zaštitu ličnih podataka je inicirala i učinila nekoliko postupaka koji nisu u skladu sa zakonom.

„Zbog toga se dogodilo da Agencija za državnu službu FBiH ukloni kompletnu bazu podataka s kandidatima koji su se prijavljivali na javne oglase za zapošljavanje u javnim službama te da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH sa svojih web stranica uklonili sve akte koji se odnose na pravomoćne presude i optužnice i donijeli pravilnike o anonimizaciji odluka, što nije u skladu s osnovnim načelnom transparentnosti“, kazala je Krehić.

Izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Lejla Bičakčić kazala je da je današnja konferencija vezana za obilježavanje deset godina od implementacije zakona o slobodnom pristupu informacijama. „Implementacija ovog zakona je apsolutno otežana, jer građani još  nemaju slobodan pristup informacijama.“ Dodala je da nijedna vlast u demokratskoj zemlji nema pravo da ograniči informacije koje su od važnosti za građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije