TI: Vlada FBiH nije radila u javnom interesu

Radiosarajevo.ba
TI: Vlada FBiH nije radila u javnom interesu

Analiza privatizacije kompanije Energopetrol d.d. Sarajevo, koju je izvršila nevladina organizacija Transparency International BiH, pokazala je da ni novi vlasnici, a ni Vlada Federacije BiH nisu ispunili obaveze određene ugovorom

U saopćenju TI BiH navodi se da je analiza pokazala da mađarski konzorcijum MOL i hrvatska INA, kao većinski vlasnici preduzeća, nisu izvršili brojne obaveze određene Ugovorom o dokapitalizaciji, a Vlada FBiH nije radila u javnom interesu.

"U slučaju Energopetrola, kao i u brojnim drugim slučajevima privatizacije u BiH, postavlja se pitanje stvarnih namjera Vlade. Imajući u vidu realizaciju ugovornih obaveza, sasvim je jasno da Vlada nije radila u javnom interesu, a u čijem interesu je djelovala, trebalo bi da utvrde nadležni istražni organi", izjavio je izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin.

U saopćenju se podsjeća da su se Vlada FBiH i Konzorcij MOL-INA obavezale da će angažovati nezavisnu revizorsku kuću koja će utvrditi da li je Konzorcijum investirao u Energopetrol iznose na koje se obavezao, ali to nije učinjeno što pokazuje da Vlada toleriše takvo ponašanje.

Analiza privatizacije Energopetrola d.d. Sarajevo izvršena je na osnovu informacija koje je Vlada FBiH dostavila TI BiH početkom 2009. godine i drugih informacija dostupnim javnosti. TI BiH proslijedio je ovu analizu i Vladi FBiH, sa zahtjevom da se oglasi u vezi s ovim pitanjem.

oslobodjenje.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije