TI BiH od Dodika traži dokaze

Radiosarajevo.ba
TI BiH od Dodika traži dokaze

Osvježeno 01.10.2009.

Transparency International BiH (TIBiH) zatražio je od Kabineta premijera Republike Srpske Milorada Dodika da toj nevladinoj organizaciji dostavi pisane dokaze za Dodikovu izjavu da mu je međunarodna zajednica ponudila da neće biti procesuiran pred državnim tužilaštvom ako pristane na ustavne promjene u BiH.

“Ovo je veoma ozbiljna optužba, kojom se dovodi u pitanje princip vladavine prava u BiH. Stoga ćemo iskoristiti sva pravna sredstva kako bi se utvrdila prava istina”, rekao je izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin.

TIBiH u saopćenju ističe da je ovakav zahtjev Dodikovom kabinetu uputio pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, prema kojem su sve informacije u posjedu javnog organa javno dobro, te kao takve dostupne najširoj javnosti.

“TIBiH očekuje da će ova informacija biti dostavljena u zakonskom roku”, zaključuje se u saopćenju.

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je prvo na sjednici entitetskog parlamenta da je prije tri sedmice od međunarodne zajednice dobio ponudu da prihvati ustavne promjene u BiH i prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca, a da će zauzvrat biti olakšan postupak koji protiv njega vodi državno tužilaštvo.

On je zatim u izjavi novinarima precizirao da su mu „predstavnici jedne zemlje, jedne vlade i ambasade, koja je moćna na ovim prostorima, ponudili da malo omekšaju Sud i Tužilaštvo BiH ukoliko bude susretljiv prilikom rasprave o ustavnim promjenama u BiH.

„Oni bi se tada založili da se, navodni, istražni postupak protiv mene sanira“, kazao je.

Prema ranijim izjavama, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dodika i još 11 osoba iz RS pod sumnjom da su na tokom izgradnje zgrade Vlade RS-a i još kroz neke građevinske projekte u RS oštetili budžete BiH i RS-a za 115 miliona KM.

Dodik: Tužilaštvo i Sud BiH su protivustavni


Premijer RS Milorad Dodik izjavio je u srijedu navečer na televiziji RTRS da će biti prilike da se kaže ko, kada i u kom obliku mu je od međunarodne zajednice ponudio da prihvati ustavne promjene, a da bi zauzvrat bila zaustavljena istraga Tužilaštva BiH protiv njega, prenosi Srna.

"Za to imam dokaze", istakao je Dodik gostujući večeras u programu Radio televizije Republike Srpske.

Govoreći o radu Tužilaštva i Suda BiH, Dodik je rekao da te institucije ne prihvata.

"Priznajem pravosudne institucije koje su u skladu sa Ustavom BiH. Sud i Tužilaštvo BiH su protivustavni i protiv dejtonski. Ako BiH u sebi promoviše sistem nepravde kroz pravdu, to je neprihvatljivo", istakao je premijer RS.

Dodik je naveo da narod koji živi u RS nema razloga za brigu, jer u Srpskoj postoje sve institucije.

"RS ima efikasnu Vladu, teritoriju, stanovništvo. Ovo je stvar demokratije i to je pitanje hoćemo li da pristanemo na nešto ili nećemo", rekao je Dodik.

On je istakao da se u BiH permanentno pravi sistem da bi se od RS uzele nadležnosti i imovina kako bi Srpska "ostala prazna ljuštura".

"Srbi nisu ginuli za BiH. Da bi se ovdje uništila priča o samoopredjeljenju onda se govori o bosanskim Srbima, a bosanski Srbi ne postoje kao nacija. Postoje Srbi kao nacija", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ta naprasna priča mora da se prekine.

"Ne smetaju nam Bošnjaci i Hrvati, mi želimo da sa njima živimo zajedno, ali hoćemo da budemo uvažavani", poručio je premijer Srpske.

On je istakao da će RS zadržati svoju političku stabilnost i da ima mandat da se bori za dobrobit RS, što, kako je rekao, i radi.

"RS je stabilna i ovdje neće biti nikakvog sukoba. Pravo, procedura i demokratija su na našoj strani", poručio je Dodik.

On je najavio da će se danas u Mostaru sastati rukovodstva SNSD-a i HDZ-a i razgovarati o aktuelnim pitanjima u BiH, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije