Theodor Meron odao počast ubijenoj djeci Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Theodor Meron odao počast ubijenoj djeci Sarajeva

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron položio je danas u Sarajevu cvijeće i odao počast ubijenoj djeci Sarajeva, djeci koja su ubijena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, upućujući izraze najdublje sućuti porodicama poginulih. 

Prema procjenama Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana i najduža je u modernoj historiji čovječanstva, ubijeno je 1.600 djece. 

"Posjeta ovom spomeniku za mene naglašava svu okrutnost rata i patnju civila koju su pretrpjeli širom ovog regiona. Dok danas posmatram ovaj grad vrlo dobro znam da još postoje rane koji su ti sukobi nanijeli", kazao je Meron.

Napomenuo je da uništene kuće i infrastruktura mogu biti obnovljene, ali gubitak voljenih ostaje je uvijek i trajno nenadoknadiv. 

Bivši predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica uručio je danas Meronu knjigu i DVD s filmom koji govori o stravičnim stradanjima djece u Sarajevu, te je naglasio da pravda još nije zadovoljena.

Predsjednik MKSJ-a Theodor Meron posjetit će danas Drugu gimnaziju gdje će se sastati s učenicima i nastavnicima uključenim u projekt Outreach programa namijenjen mladima, javlja Fena. 

Meron koji boravi u trodnevnoj posjeti BiH posjetio je jučer bivši logor Čelebići kod Konjica u kojem je od maja do decembra 1992. godine bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti. Nakon toga je posjetio i Uzdol, u općini Prozor te odao počast žrtvama okrutnih zločina koji su počinjeni 14. septembra 1993. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije