Theodor Meron obišao Uzdol i Čelebiće

Radiosarajevo.ba
Theodor Meron obišao Uzdol i Čelebiće

"Duboko sam pogođen onim što sam danas vidio i čuo", kazao je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron prilikom posjeta selu Uzdol, u općini Prozor-Rama, gdje su pripadnici Armije BiH 1993. godine ubili 41 mještana, od kojih 29 civila. 

U pratnji lokalnog svećenika fra Željka Marića, Meron je obišao spomen-groblje na kojem je pokopana 41 žrtva zločina u Uzdolu, te položio vijenac na spomenik stradalim Hrvatima, javlja Fena.

"Procesi koje se provode na Haškom sudu ne mogu vratiti one koji više nisu s nama i malo će učiniti da zacijele rane preživjelih. Ali ja se nadam da će rad Haškog suda pomoći uspostavi društva u kojem će pobijediti vladavina prava, ne samo u ovoj lokalnoj zajednici, nego i u svim ratom pogođenim zajednicama širom BiH", kazao je Meron u izjavi za novinare. 

Prema riječima fra Željka Marića, u Uzdolu je prije rata živjelo oko 2500 stanovnika, dok ih je danas oko 350, mahom osoba starije životne dobe. Nastavu u lokalnoj školi sada pohađa manje od 50 djece, a prije rata bilo ih je osam stotina. 

On je dodao kako su mještani spremni oprostiti i nastaviti sa svojim životima, ali posebno ih boli što za zločin u Uzdolu još niko nije odgovarao. 

Kazo Zelenika, koji je 14. septembra 1993. u Uzdolu izgubio oca, majku i najstariju kćer, kazao je kako stanovnici zbog toga gube vjeru u pravo i pravdu. 

"Išao sam čak i u Haag, sad kažu da je taj slučaj prebačen na Tužiteljstvo BiH ali, čini mi se, od toga nema ništa", kazao je Zelenika. 

Prije Uzdola, Theodor Meron posjetio je i logor Čelebić kod Konjica, gdje je 1992. bilo zatočeno 400 logoraša srpske nacionalnosti, od kojih je 16 ubijeno. Danas je na tom mjestu vojarna Oružanih snaga BiH. 

"Ova vojarna očigledan je podsjetnik na tragičnu prošlost, ali ona je danas i snažan simbol izdržljivosti naroda BiH-e i izvanrednih napora koji su oni uložili kako bi se postigao napredak u stvaranju zajednice u kojoj ljudi svih nacionalnosti skupa rade u ostvarivanju zajedničkih ciljeva", kazao je predsjednik Haškog suda u Čelebiću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije