Theodor Meron danas u Tomašici i Omarskoj

Radiosarajevo.ba
Theodor Meron danas u Tomašici i Omarskoj

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron obići će danas lokalitet najveće masovne grobnice u BiH Tomašice kod Prijedora, kao i prostor bivšeg koncentracionog logora Omarska, potvrđeno je iz Suda u Haagu.

Meron pred posjetu Tomašici: 'Tribunal donosi pravdu'

Meron će tom prilikom razgovarati i s predstavnicima udruženja žrtava rata iz Prijedora te o pitanjima uspostave suživota, pomirenja i suočavanja s prošlošću, potvrdio je za Dnevni avaz Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor '92.

"Izrazit ću svoje nezadovoljstvo radom Haškog tribunala u segmentu koji se tiče visina presuda i prijevremenog puštanja na slobodu. Kazne su sramno niske. No, još je gore to što se nakon dvije trećine odslužene kazne presuđeni ratni zločinci puštaju na slobodu, a da mi još nismo pronašli žrtve njihovih zločina", kazao je Duratović.

Posjeta Merona Prijedoru uslijedila je nakon poziva Satka Mujagića, predstavnika Optimista iz Kozarca, bivšeg logoraša Omarske.

Meron će 26. i 27. novembra u Sarajevu prisustvovatikonferenciji kojom se obilježava 20. godišnjica rada Haaškog tribunala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije