Težak položaj radnika komunalaca

Radiosarajevo.ba
Težak položaj radnika komunalaca

Prosječna plaća radnika zaposlenih u komunalnim djelatnostima u Republici Srpskoj (RS) za 30 posto je manja od prosjeka na entitetkom nivou, dok preduzeća iz te oblasti duguju na milione KM i to uglavnom po osnovu poreza i dopinosa, ali i za električnu energiju. 

Iako su s entitetskog vraćena ponovo u nadležnost lokalnih zajednica, predstavnici komunalnih preduzeća i nadležnog sindikata sada ponovo traže pomoć Vlade RS-a kako bi se riješili nagomilanih dugova. 

Rješenja još nisu definirana, ali se zato svaki dan pravi novi gubitak. 

Komunalci su nedavno predložili izvršnoj vladi da se iz dužničkog kola izađe kroz tzv. multilateralne kompenzacije, ali za tu odluku neophodna je saglasnost Vlade. 

Ušlo bi se u otpis određenih ratnih i poslijeratnih dugova za električnu energiju koja imaju preduzeća u RS-u za oblast vodosnabdijevanja, a ukoliko za to ne postoji zakonska mogućnost da se otpišu kamate, a dug vrati u ratama. 

Ako ne bude brzog rješenja za sve probleme koji postoje u komunalnim preduzećima u RS-u, nastavit će se blokade njihovih računa, neuredno vodosnabijevanje u lokalnim zajednicama, a građani će i dalje plaćati skupe, a neadekvatne usluge u toj oblasti.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije