Težak položaj proizvođača hrane u BiH

Radiosarajevo.ba
Težak položaj proizvođača hrane u BiH

U Potočarima kod Srebrenice, u prostorijama Sindikalne škole Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH u proširenom sastavu održana je sjednica Glavnog odbora ovog Sindikata, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o teškom položaju radnika i sve većem gubljenju radnih mjesta i pritiscima na smanjivanju stečenih prava radnika, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT. 

Ocijenjeno je da vlast na svim nivoima nije pronašla formulu kojom bi zaustavila dalju devalvaciju univerzalnih radničkih vrijednosti kojima se na perfidan način manipuliše. Za ovakvo stanje i za ovako težak položaj radnika, penzionera i građana okrivljuju se sva tri socijalna partnera (sindikat, vlasti svih nivoa i poslodavci). 

U ovom sindikatu kao mogući i najsigurniji izlaz iz teške ekonomske situacije vide u razvijanju poljoprivrede i zaštiti proizvođača i njihovih proizvoda na tržištu. 

Da bi i ovi krajevi imali veću podršku u proizvodnji hrane imenovana je radna grupa na čelu sa Ilić Vidojem, jednim od brojnih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koji je ujedno i član Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH sa područja Opštine Srebrenica.  

Navedena radna grupa će snimiti stanje mogućih količina poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i preko Sindikata pokušati se zaštititi, a o čemu će se informisati i Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gosp. Jerko-Ivanković – Lijanović, a što će ujedno za njega biti i ispit, jer je obećao od strane Federalne vlade pružanje podrške kroz podsticaje proizvođačima hrane - povratnicima u Republiku Srpsku, navodi se u saopćenju sindikata  PPDIVUT BIH .  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije