Teslićki radnici prešli iz Iraka u Tursku

Radiosarajevo.ba
Teslićki radnici prešli iz Iraka u Tursku

Državljani BiH koji su radili u iračkom gradu Erbil ušli su u Tursku i oko 16 sati trebalo bi da stignu u Istanbul. 
 
Majka jednog od 17 bh. građana, Stojanka Mišić iz Blatnice kod Teslića, potvrdila je za medije da je od sina Zorana dobila poruku da su bez problema prešli iračko-tursku granicu i da bi u poslijepodnevnim satima trebalo da budu u Istanbulu. 
 
Povratak u BiH očekuju sutra ili u ponedjeljak. 
 
Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH jučer je potvrđeno da će bh. radnicima u Istanbulu Generalni konzulat BiH pružiti svu potrebnu konzularnu pomoć. 
 
U organizaciji privatne kompanije iz Savezne Republike Njemačke grupa od 17 bh. državljana iz okoline Teslića, nakon obećanog posla i dobre zarade, otputovala je na rad u Irak. 
 
U Irak su ušli na osnovu turističkih viza koje važe 15 dana, a po dolasku u ovu zemlju, uz izgovor da su pasoši potrebni za produžavanje viza i izdavanje dozvola, bh. državljanima su isti oduzeti. 
 
Bh. državljani su, nakon što su ustanovili da su prevareni i da je glavni organizator putovanja, inače njemački državljanin, nestao, te da su ostali bez pasoša, kontaktirali s članovima svojih familija, koji su o tome obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 
 
Odmah po saznanju o dešavanjima u Erbilu, u popodnevnim satima 24. novembra Ministarstvo vanjskih poslova BiH, putem Ambasade BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), stupilo u kontakt s bh. državljanima, iračkim državljaninom - poslovnim saradnikom njemačkog državljanina koji je bh. radnike doveo u Irak, nadležnim iračkim institucijama, kao i s uredima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog crvenog križa u Iraku i Jordanu. 
 
Tokom noći u četvratak i u petak Ambasada BiH u Amanu je preduzela niz aktivnosti radi pružanja pomoći bh. državljanima i uspjela osigurati da se jučer, u poslijepodnevnim satima, građanima BiH vrate putne isprave. 
 
S obzirom na to da su bh. građanima jučer isticale vize, zbog pravovremenog napuštanja Iraka organizovan je prijevoz autobusom iz Erbila, preko Silopa, u Tursku. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije