Teško do bezviznog režima 1. jula

Radiosarajevo.ba
Teško do bezviznog režima 1. jula

Nema načina da odluka o liberalizaciji viznog režima za građane BiH stupi na snagu 1. jula, istakla je šef Odjeljenja za BiH u Direkciji Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni.

U dokumentu koji je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo Komisiji za vanjske poslove Parlamentarne skupštine BiH, Pampalonijeva je upozorila da bez provođenja definirane tehničke procedure, prijedlog može da bude odbijen.

"U toku je pisanje izvještaja o rezultatima monitoringa. Važno je da izvještaj bude pozitivan, makar to trajalo jedan do dva mjeseca duže. Izvještaj za sve tri monitoring misije biće završen do kraja marta. U aprilu će biti rađena ocjena, koja će u maju biti poslana državama članicama na razmatranje", pojašnjava Pampalonijeva, prenosi Srna.

Na osnovu toga, Evropska komisija treba da dobije mandat za pisanje prijedloga amandmana na uredbu koja bi omogućila da BiH bude stavljena na listu za bijeli schengen, piše "Dnevni avaz".

Pampalonijeva je istakla da je plan da prijedlog bude pripremljen u junu. Ona je poručila da je važno da prijedlog Komisije ne bude uslovljen, kako ne bi bila tražena još jedna verifikacija.

Od 19. decembra prošle godine, kada su ukinute vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, oko hiljadu ljudi iz ove tri zemlje, uglavnom Albanaca i Roma, zatražilo je azil u Belgiji, od kojih je 55 posto iz Kumanova u Makedoniji, 42 posto iz Preševa u Srbiji i tri posto iz Crne Gore.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije