Teška situacija u Europi: Penzionera više nego tinejdžera

2
Radiosarajevo.ba
Teška situacija u Europi: Penzionera više nego tinejdžera
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Stanovništvo Europe, uključujući Bosnu i Hercegovinu, sve više stari, a prema najnovijem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), očekuje se da će već iduće godine osobe starije od 65 godina biti brojnije od onih mlađih od 15 godina. SZO ističe da je nužno poduzeti mjere kako bi se poboljšalo zdravlje starije populacije.

Prema izvještaju, jedan od ključnih faktora za poboljšanje zdravlja starijih osoba jest promicanje zdravih prehrambenih navika i poticanje na tjelesnu aktivnost. Uz sve duže životno doba, važno je osigurati da dodatne godine života budu i godine zdravlja.

Demografi upozoravaju da se BiH već suočava s problemom starenja stanovništva zbog iseljavanja mladih, a očekuje se da će se taj trend nastaviti. Ulaganje u prevenciju i promicanje zdravog načina života među starijom populacijom ključno je za budućnost.

Oglasili se iz policije nakon pucnjave u Sarajevu

Oglasili se iz policije nakon pucnjave u Sarajevu

Osim toga, SZO preporučuje tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu kao ključne faktore za očuvanje i poboljšanje fizičkog i psihičkog zdravlja starijih osoba. Potrebno je ozbiljno shvatiti upozorenja SZO-a i poduzeti konkretne korake kako bismo osigurali kvalitetniju starost.

Britanska platforma Our World in Data objavila je podatke o prosječnoj starosti stanovnika država u svijetu u 2021. godine, koji pokazuju ogromnu razliku od čak 40 godina između država s najvećom i najmanjom prosječnom dobi stanovnika.

Nevrijeme poharalo bh. grad, proglašeno stanje elementarne nepogode: Vjetar rušio i crijepove

Nevrijeme poharalo bh. grad, proglašeno stanje elementarne nepogode: Vjetar rušio i crijepove

Vatikan, sjedište Pape i Katoličke crkve, ujedno je i država s najstarijom dobi stanovnika. Prosječna dob stanovnika Vatikana je 57,7 godina. Na drugoj strani je afrička država Niger u kojoj je prosječna starost stanovnika svega 14,5 godina. Globalni prosjek za 2021.godinu bio je 30, prema statistici koju je prikupila platforma Our World in Data koju podržava Sveučilište Oxford.

Prema ovom istraživanju, BiH je 2021. godine imala prosječnu starost stanovnika 41,8 godina, a prema procjeni, 2050. godine prosječna starost stanovnika BiH iznosit će 49,3 godine. Prosječna starost stanovnika BiH 1992. bila je 30,2 godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije