Terorizmom do formiranja vlasti

Radiosarajevo.ba
Terorizmom do formiranja vlasti


Danas je podignuta optužnica protiv tri osobe zbog podmetanja bombe pod automobil HDZ-ovog zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 3 osobe koje se terete za krivična djela Terorizam, Finansiranje terorističkih aktivnosti i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Optuženi su Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bosnić. Dervišević i Sefer su članovi Narodne stranke Radom za boljitak.

Optuženi se terete da su početkom aprila 2011. godine planirali teroristički čin, tako što je optuženi Dervišević prikupio novčana sredstva koja je predao Seferu, da ovim novcem plati izvršenje terorističkog čina postavljanja eksplozivne naprave, koja bi bila postavljena pod vozilo Mamić Pere, zastupnika u Skupštini ZE-DO Kantona.

Optuženi Sefer i Bonić su, u dogovoru sa Derviševićem, prethodno pratili Mamića, a potom isplanirali teroristički čin i nabavili minsko eksplozivnu napravu tzv. „pašteta“, koju su dana, 11. 4. 2011. godine oko 13,20 sati u Zenici, na parkingu ispred zgrade Vlade ZE-DO kantona, postavili ispod pneumatika desnog točka putničkog motornog vozila u vlasništvu Tadić Ive, sa kojim se Mamić dovezao na pomenuti parking.

Eksplozivnu napravu su podesili tako da se aktivira u vrijeme kad se u vozilu nalaze zastupnici Tadić Ivo, poslanik u Kantonalnoj skupštini ZDK i zastupnik u Federalnom parlamentu Doma naroda i Mamić Pero, poslanik u Kantonalnoj skupštini ZDK. Ova eksplozivna naprava se aktivirala u trenutku kada su Mamić Pero i Tadić Ivo ušli u vozilo i isto stavili u pogon, kojom prilikom je pričinjena šteta na putničkom vozilu, a ugroženi su životi i sigurnost Tadić Ive i Mamić Pere.

Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti stanovništvo, narušiti i uništiti osnovne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem formiranja organa vlasti u FBiH, kao i uticati na formiranje organa vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt.

U optužnici se također navodi i da je optuženi Sefer dana, 14. 04. 2011. godine, u Travniku, u svojoj kući, bez prethodno pribavljenog odobrenja nabavio i držao 46 komada bojevih metaka, kalibra 7,9 mm i tri ručne bombe, čije nabavljanje i držanje građanima nije dozvoljeno.

Optuženi Dervišević se tereti  da je počinio krivično djelo Finansiranje terorističkih aktivnosti, optuženi Sefer i Bonić terete se da su počinili krivično djelo Terorizam a Sefer tereti se i da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih naprava, saopšteno je iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije