Teror nad opozicijom u Sudanu

Radiosarajevo.ba
Teror nad opozicijom u Sudanu

Sudanski opozicioni lider Hassan al-Turabi uhapšen je tokom noći pošto je pozvao na proteste po uzoru na one u Tunisu, saopćli su u utorak članovi njegove porodice. 

- Turabi i njegov tjelohranitelj odvedeni su u pritvor oko ponoći, rekla je njegova supruga Wisal al-Mahdi, prenosi AP. 

Ona je rekla da tjelohranitelj, pušten jutros iz pritvora, ima modrice na licu i da joj je rekao da su ga tukli u pritvoru. 

Turabijev sin, Sidiq, rekao je da su uhapšena i osmorica članova Turabijeve Islamske narodne kongresne partije. 

- To je poruka ostaloj političkoj opoziciji da ušuti, rekao je Turabijev sin. 

Turabi je nedavno govorio protiv vlade predsjednika Omara el Bashira i pozvao je na narodni revolt sličan onome u Tunisu, u kome je zbačen dugogodišnji autoritarni predsjednik Zin el Abidin Ben Ali. 

Takvi Turabijevi pozivi dolaze u vrlo nezgodnom i uzburkanom periodu za Sudan, kada je održan referendum o nezavisnosti juga zemlje, a predsjednik al Bashir suočen je i s pobunjenicima na zapadu i istoku zemlje kao i s unutarnjom političkom opozicijom. 

Protiv al Bashira podignuta je međunarodna optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u zapadnoj regiji Darfur. 

Turabi je jedini sudanski političar koji se usudio da kaže da al Bashir treba da se preda i ode pred međunarodni sud. 

Turabi je više puta bio hapšen, posljednji put u maju, kada je zadržan sedam sedmica u pritvoru.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije