Teretno vozilo holandskog bataljona uručeno Memorijalnom centru Srebrenica

AA
Teretno vozilo holandskog bataljona uručeno Memorijalnom centru Srebrenica
Foto: AA / Teretno vozilo Holandskog bataljona UN-a

U Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari danas je izvršena primopredaja vozila, takozvanog "četverotonca". Ovo vojno teretno vozilo je donacija holandske vlade Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari.

"Četverotonci" su imali važnu ulogu za vrijeme misije UN-a u Srebrenici. Oni nisu bili angažovani samo za prevoz potrepština za vojnike UN-a nego i kao sredstvo za transport i distribuciju (jednog dijela) humanitarne pomoći.

Vozilo koje će biti postavljeno kao trajni eksponat u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari stiglo je na inicijativu Vlade Holandije, mirovne organizacije PAX i pet veterana Holandskog bataljona koji su bili u službi kao sastavni dio voda za snabdjevanje (BEVO) u Holandskom bataljonu III.

"Za nas veterane holandskog bataljona znači mnogo u smislu da možemo nešto da učinimo za narod Srebrenice, pogotovo za majke Srebrenice. Ovom izložbom želimo da pokažemo šta smo mi doživjeli kada se sve to dešavalo. Za nas je ovo bio projekat kojim smo pokazali povezanost sa svim onim što se događalo ovdje. Sve ovo je za mene vrlo emotivno, i još uvijek imam osjećaj utučenosti, još se nisam oporavio. Kada smo odlazli odavde naš zadatak nije bio gotov, zato smatramo da je ovo dobra inicijativa, da nešto možemo da vratimo od onoga što nismo uradili", rekao je Wim Sanders, jedan od veterana Holandskog bataljona.

Ambasador Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos smatra da će kamion biti važan eksponat u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

"Ovo je važan eksponat koji će biti u trajnom vlasništvu Memorijalnog centra. U proteklim godinama Memorijalni centar je postao važno mjesto za obilježavanje godišnjice genocida kako za ljude u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta. Drago mi je da su holandski veterani doprinjeli daljem razvoju muzeja. Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu", rekao je holandski ambasador.

Kada Hotić, iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", smatra da će kamion biti podsjetnik na ulogu UN-a u genocidu u Srebrenici.

"Ovo vozilo podsjeća na ulogu UN-a u toku rata. Ovakva vozila su narodu trebala da služe kao pomoć i spas, i bar zadnji dan su trebala da odvezu narod. Međutim, nisu tome služila. Svjesno su nas izdali. Ovo je simbol, muzejski eksponat i podsjećanje na 1995. godinu i genocid koji nije spriječen. Istina se mora čuvati i pamtiti", rekla je Hotić.

Hajra Čatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" je rekla da je vozilo važan eksponat koji svjedoči o prisustvu UN-a u, nažalost, nezaštićenoj zoni.

"U ovim halama, u bazi UN-a, je bilo pet hiljada ljudi iz Srebrenice, koji su morali napustiti bazu. Ovo je važan korak u borbi za istinu i pravdu, jer će posjetioci imati priliku da se informišu o upotrebi i ulozi ovakvih vozila", rekla je Čatić.

Teretno vozilo će biti postavljeno u velikoj hali u bivšoj bazi Holandskog bataljona (sadašnjeg Memorijalnog Centra Srebrenica-Potočari), a pripremljena je i manja izložba 11 fotografija i njima pripadajućih tekstova, postavljena unutar vozila gdje su data pojašnjenja u vezi s mnogim njegovim funkcijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije